Az elmúlt hetek csapadékos időjárása kedvezett a szúnyoglárváknak, ezért a vérszívó rovarok ellepték Horvátország keleti részét. A hatóságok tehetetlenek az ügyben, mert a szúnyogok legnagyobb fészke, a Duna és a Dráva összefolyásánál található Kopácsi rét természetvédelmi terület, ahol tilos a beavatkozás. A sok eső miatt ráadásul több helyen kiöntöttek a folyók, a víz visszahúzódása után pedig várhatóan még több lesz a vérszívó bogár. 

A moszkitók annyira ellepték a szlavóniai településeket, hogy ha nem muszáj, a horvátok esténként inkább nem mennek ki az otthonaikból. 

 Délnyugati szomszédainknál a hivatalos protokoll szerint a szúnyoggyérítés abban az esetben indokolt, ha óránként 200 csípésnél többet regisztrálnak a szakértők. Ezt a mennyiséget az ország keleti szegleteiben már rég meghaladta a csípések száma. Bár a helyzet rossz, távol van a 2021-es rekordévtől amikor volt olyan nap, hogy a Kopácsi rétben óránként 26 806 csípést mértek a kutatók. Akkor az önkormányzatok kérésére a kormány rendkívüli helyzetet hirdetett a sok szúnyog miatt. és a természetvédelmi területen is engedélyezte az irtásukat. A NATURA 2000 program védettségét élvező mocsaras területen közel 300-féle madár, 55 emlős, 48 hal, 10 kétéltű és 11 hüllő faj található meg, emellett 85-féle rovar, köztük hat védett szúnyogfaj is él. A moszkitók irtása elsősorban utóbbiak miatt nem lehetséges az európai Amazonasnak is nevezett ártéri területen.