Letartóztatták azt a rendőrt Franciaországban, aki még kedden reggel közvetlen közelről meggyilkolt egy 17 éves sofőrt egy rutin igazoltatás során.

FRANCE-POLICE-CRIMEFirefighter extinguish a burning vehicle destroyed by protesters in Nanterre, west of Paris, on June 27, 2023, after French police killed a teenager who refused to stop for a traffic check in the city. The 17-year-old was in the Paris suburb early on June 27 when police shot him dead after he broke road rules and failed to stop, prosecutors said. The event has prompted expressions of shock and questions over the readiness of security forces to pull the trigger. (Photo by Zakaria ABDELKAFI / AFP)
Fotó: AFP

A rendőrt szándékos emberölés vádjával vették őrizetbe, miután testkamerája minden kétségét kizáróan bizonyította, nem önvédelemből nyitott tüzet a 17 éves fiatal sofőrre. 

A kamera felvételen hallatszik, amint a rutin igazoltatás során a rendőr egyszer csak fegyvert szegez a csak Nahel M.-ként ismert fiatal fejéhez, majd mielőtt meghúzza a ravaszt, közli vele:

Golyót fogok repíteni a fejedbe

A gyilkosság nyomán Párizs Nanterre nevű külvárosában kedd óta folyamatosak a zavargások és a rendbontások, a tiltakozók autókat gyújtottak fel és a rendőröket is megtámadták. 

Az indulatok kezelésére a térség kormányzója bejelentette, hétfő reggelig éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, amely este kilenc és reggel hat óra között lesz érvényben.

A tüntetések hatására a párizsi és Párizs környéki tömegközlekedésben fennakadásokra kell számítani, egyes vonalakat ma este kilenctől teljes egészében lezárnak.

A helyzetre reagálva a francia belügyminiszter bejelentette, több mint 40 ezer rendőrt vezényelnek az utcákra a közbiztonság megőrzése érdekében. 

Az elmúlt két éjszaka során legalább 150 embert állítottak elő a rendőrök.