Miután Párizs egyik elővárosában, Nanterre-ben lelőtt egy 17 éves fiatalt egy közúti ellenőrzés során kedden este egy rendőr, utcai zavargások törtek ki a térségben. Az esetről készített, a France Info által is közzétett felvételen az látható, hogy egy rendőr a megállított autó ajtajára szegezi fegyverét, mire a sofőr hirtelen elhajt, a rendőr pedig közelről tüzet nyit rá, halálosan megsebesítve a volánnál ülő fiatalt.

A televízió információi szerint a rendőrt őrizetbe vették és emberöléssel gyanúsítják, míg Gérald Darmanin francia belügyminiszter bejelentette, hogy a rendőrség felügyeleti szerve (IPGN) belső vizsgálatot indított az ügyben.

FRANCE-POLICE-CRIMEFirefighter extinguish a burning vehicle destroyed by protesters in Nanterre, west of Paris, on June 27, 2023, after French police killed a teenager who refused to stop for a traffic check in the city. The 17-year-old was in the Paris suburb early on June 27 when police shot him dead after he broke road rules and failed to stop, prosecutors said. The event has prompted expressions of shock and questions over the readiness of security forces to pull the trigger. (Photo by Zakaria ABDELKAFI / AFP)
Fotó: AFP

Az incidens után tüntetés kezdődött a nanterre-i rendőrség előtt, amely hamarosan erőszakossá vált és a szomszédos elővárosokra is átterjedt. A tiltakozók többek között a mantes-la-jolie-i városházát is felgyújtották, míg a rendőrök könnygázzal és gumilövedékkel próbálták feloszlatni a tömeget, de végül meghátrálásra kényszerültek.

A tömeg kukákat, autókat és egy általános iskolát is felgyújtott, a rendőröket pedig petárdákkal dobálta meg. A rendőrség végül 31 embert állított elő, 25 rendőr megsebesült, 40 autó kiégett.

A halálbüntetés már nem létezik Franciaországban. Egyetlen rendőrnek sincs joga ölni, kivéve önvédelemből

– írta közösségi oldalára Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali politikus, aki szerint a rendőrség lejáratja az állam tekintélyét, így az alapoktól szükséges megreformálni. Ugyanakkor a rendőrséget biztosította támogatásáról a jobbközép Köztársaságiak vezetője, Eric Ciotti, aki szerint semmi nem indokolja a tüntetők által okozott káoszt.

A rendőrök fegyverhasználatát 2017 óta egy új törvény szabályozza Franciaországban. Azóta joguk van arra a gépkocsira rálőni, amelynek vezetője ellenáll az igazoltatásnak, ha másképp nem tudják megállítani a járművet, és ha megítélésük szerint a sofőr veszélyezteti mások vagy a rendőrök életét. Korábban a rendőrök csak jogos önvédelemre használhatták a szolgálati fegyverüket.

A zavargások nyomán a kormány megerősítette a rendőri jelenlétet Párizs térségében és más nagyvárosokban, és nyugalomra szólított fel.