A meteorológiai szolgálat által vasárnap kiadott veszélyjelzésében azt írta, a két déli vármegyére a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki magas középhőmérséklet miatt hétfőre. Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetés van érvényben a magas középhőmérséklet miatt hétfőre, ezeken a területeken várhatóan 27 fok felett alakul a középhőmérséklet.

Fotó: Ádám János

Az előrejelzés szerint vasárnap a középhőmérséklet általában 26-28 fok, az Alföldön, a Dunántúl keleti, délkeleti részén és városi környezetben 29 fok körül várható. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Tolna vármegye területén a legmagasabb, harmadfokú (piros) figyelmeztetés van érvényben, ott várhatóan 29 Celsius-fok felett alakul a középhőmérséklet.

Hétfőn napos idő várható fátyolfelhőkkel, kevés gomolyfelhővel. A késő délutáni, esti óráktól főleg a Dunántúlon már erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar is előfordulhat. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon északira fordul, és időnként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A maximum-hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 28 és 32, másutt 33–39 fok között valószínű.

A koponyeg.hu előrejelzése a következő napokra:

Hétfő

Fátyolfelhők mellett napos időre számíthatunk estig. Estétől aztán délnyugat felől zivatarok érhetik el az országot. Eleinte a délkeleti, majd az északnyugati szél élénkül meg. 29 és 39 fok között változik a hőmérséklet (nyugaton lesz már hűvösebb).

Kedd

A napsütést gyakran zavarják gomolyfelhők, és többfelé várható csapadék: nyugaton eső, zápor, keleten főleg zivatarok. Heves zivatar is lehet. 22 és 35 fok közé csökken a hőmérséklet – a tartósabban csapadékos tájakon lesz a hűvösebb idő. Nagy területen erősödik meg az északnyugati szél. 

Szerda

Gomolyfelhős időre van kilátás, keleten többfelé, nyugaton csak elszórtan záporral, zivatarral, felhőszakadással. Az északnyugati szél élénk marad. 25 fok körüli értékeket mérhetünk, keleten is megszűnhet a hőség.

Csütörtök és péntek

Gyakran lesz erősen felhős az ég, és mindkét nap elszórtan alakulhat ki zápor. 20-29 fok valószínű, mérsékelten meleg marad az idő az iskolakezdésre.