Két hónap alatt a második illegális vegyiáru-üzemet leplezték le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei, akik 120 raklapnyi legyártott hamis terméket találtak egy budapesti telephelyen – közölte a szervezet pénteken. Azt írták, hogy néhány nappal ezelőtt – egy két hónapja történt esethez kísértetiesen hasonló körülmények között – újabb hamis tisztítószereket talált a több fővárosi raktárban.

Various,Colored,Plastic,Bottles,In,A,Row,Top,View, Various colored plastic bottles in a row top view
takarítószer, tisztítószer, vegyi,vegyszer
Fotó: Shutterstock

Közölték: 

a NAV Bevetési Igazgatóságának járőre július végén tartott helyszíni ellenőrzést egy XVIII. kerületi telephelyen, ahol különböző márkájú mosószerek és egyéb vegyi áruk – samponok, fogkrémek, szappanok, WC-illatosítók, csomagolóanyagok – sorakoztak.

A járőri jelzésre a Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság pénzügyőr nyomozói a helyszínre vonultak szemlézni a raktárépületben tárolt, eladásra váró termékeket, egyúttal szétnéztek az épület környékén is.

A telepen belül, valamint a közelében további, mosószergyártásra alkalmas „üzemegységet” fedtek fel. A NAV munkatársai azt is megállapították, hogy a mosószertöltő gyárban figyelmen kívül hagytak minden higiéniai előírást: kifogásolható körülmények között palackozták, tárolták és készítették az illegális szereket. Az eredeti termékek jogtulajdonosait megkérdezve kiderült: az árukészlet egésze hamisítvány.

Autókereskedésre csapott le a NAV – lesz mit elárvereznie

A cég megpróbálta eltitkolni a járművek eladásából befolyt bevételét. Az 53 lefoglalt kocsi becsült összértéke 35 millió forint, ami várhatóan biztosítja a költségvetést megillető összeg megtérülését.

Az előzetes becslés mintegy 120 raklapnyi illegális tétellel számol, ebben találhatók kész vegyi áruk, különböző alapanyagok és csomagolóanyagok. 

A jogdíjvédelem alá nem eső, forgalomképes alapanyagokat, csomagolóanyagokat a NAV Áru- és Bűnjelkezelő Főosztálya értékesíteni fogja, míg a hamisítványokat megsemmisítik – áll a közleményben.