Több mint 50 autót lefoglalt és bankszámlákat zárolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy gépjármű-kereskedő cégnél, amely megpróbálta eltitkolni a járművek eladásából befolyt bevételét – írja közleményében a hatóság, kiemelve, hogy mindössze 8 kocsi értékesítésének volt nyoma az online számlarendszerben, miközben valójában 56-ot adott el. Erre egyébként a gépjármű-nyilvántartási és az online számlarendszer adatai közötti különbség világított rá. 

Rearview,Car,Parked,In,Luxury,Showroom.,Car,Dealership,Office.,New
Fotó: Shutterstock

Mint kiderült, a vállalkozás nem küldött adatot a számla- és nyugtatömbjeiben kitöltött bizonylatokról, holott a vevők közben szabályosan rögzítették a vásárlást a rendszerében. A hivatal munkatársai a társaság áfabevallásait is megvizsgálták, amelyek ugyancsak nem feleltek meg a valóságnak: egyik részük hiányzott, másikat pedig nullás adattartalommal nyújtották be.   

Ez nem minden, mert ráadásul a tulajdonosnak és ügyvezetőnek a szerepe a cégben minden bizonnyal csak névleges volt, hiszen korábbi munkahelyei, képesítést nem igénylő feladatai alapján alkalmatlan lett volna a kereskedés irányítására. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a megállapított adóhiány, valamint az adóbírság megtérülésére ideiglenes biztosítási intézkedésként 

  • a kereskedő telephelyén lefoglalt 53 gépjárművet, és 
  • bankszámlazárolásokra is sor került. 

A lefoglalt autók becsült értéke 35 millió forint, ami várhatóan biztosítja a költségvetést megillető összeg megtérülését. 

Mivel az autókereskedelem jókora kockázatot hordoz a költségvetési bevételekre nézve, a NAV a különféle adóelkerülő folyamatok felderítéséhez speciális kockázatelemzési és -szűrési módszert alkalmaz. A hivatal ellenőrzési tervében évek óta kiemelt helyen szerepelnek a szektor vállalkozásai. 

Boncasztal, kecske, koporsó, szexuális segédeszköz – ezek a NAV legkülönlegesebb árverési tételei

Bármit, aminek forgalmi értéke van, és amivel csökkenthető a tartozás, lefoglalhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Kis Péter András, a NAV szóvivője többek között azt is elmondta a Világgazdaságnak, hogy a végrehajtásra csak a legvégső esetben kerül sor, de van, amikor maga az adós kéri a hatóság segítségét. A legnagyobb értékű jármű az adóhatóság árverésén egy Lamborghini volt, a legtöbbet viszont egy Aston Martin hozta.