Negyvenezer darabos tiltott Elf Bar-szállítmány érkezett repülőn Németországból Magyarországra, a feketepiacon több mint hétszázmillió forintot érő, négy raklapnyi „manórudat” a pénzügyi nyomozók egy záhonyi parkolóban foglalták le – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.

Set,Of,Colorful,Disposable,Electronic,Cigarettes,Of,Different,Shapes,On
Fotó: Shutterstock

A leginkább a fiatalok körében népszerű, különféle aromákkal ízesített, nikotint tartalmazó dohánygyártmányok csomagküldő szolgálaton keresztül érkeztek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. 

Onnan közúton utaztatta egy futár közvetlenül a záhonyi címre a nagy kartondobozokba csomagolt, kirívóan magas hatóanyag-tartalmú (kiszerelésenként: 50 milligramm/milliliter nikotin) folyadékkal töltött skatulyákat 

– írták a közleményben.

A küldemény kézbesítésekor a különleges egysége, a Merkur ütött rajta a szállítmányon, amikor a telephelyen dolgozó munkások éppen az árut pakolták le. A nyomozók – egy előző szállítmánnyal érkezett – további 64 csomagot is megtalálták a helyszínen.

Új módszerrel vadásznak az Elf Barokra a NAV emberei

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte, hogy egy majdnem 30 millió forint értékű Elf Bar-szállítmányra csaptak le. A dohányhelyettesítő termékeket Kínából rendelték, de a csomag fennakadt a NAV hálóján. A hivatal közleménye szerint a NAV nyomozói egy teljesen új módszert dolgoztak ki az Elf Bar-dílerek lebuktatására.

A gyanú szerint a feltételezett elkövető – az áru megrendelője – külföldön tartózkodik, kézre kerítésére a nyomozóhatóság elfogatóparancsot adott ki ellene. A telephelyen dolgozó munkásokat igazoltatták, őket tanúként hallgatták ki. 

A költségvetésnek okozott vagyoni hátrány az áfa és a jövedéki adónemekben meghaladja a százhetvenmillió forintot 

– közölte a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága.

A lefoglalt Elf Bar-szállítmány egyetlen adagjának nikotintartalma tíz-húsz doboz cigaretta hatóanyagával ér fel, ezért használata különösen veszélyes az egészségre – hívták fel a figyelmet.