BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tények és tévhitek a virsliről: a Pick leleplezte, mitől lesz roppanós és szaftos

Máig sokan úgy tudják, hogy a virsli kevésbé minőségi alapanyagokból készül. Ezért fontos kérdés, hogy mitől lesz a virsli jó minőségű.

Bár a magyar lakosság 80 százaléka szerint a virsli könnyen és gyorsan elkészíthető étel, még így is vannak, akik bizonytalanok az elkészítését illetően, és azt is kevesen tudják, mi a különbség a boltokban kapható különböző virslifajták között – ez a konklúziója a virsli kategória egyik meghatározó szereplője, a Pick megbízásából készült friss reprezentatív kutatásnak.

Closeup,Of,A,Food,Truck,Worker,Serving,Some,Hot,Dogs
Tények és tévhitek a virsliről: kiderült, mitől lesz roppanós és szaftos. Fotó: Shutterstock

 

Ki és mikor fedezte fel a virslit?

Az első virslik elkészítése egészen a 13. századig, Frankfurtba nyúlik vissza. Akkoriban a vágóhidakon csak egyféle állat húsát dolgozhatták fel, ezért a hagyományos értelemben vett frankfurti virsli elkészítéséhez csak sertéshúst használtak. A mai értelemben ismert 

bécsi virsli csak 1805-ben készült el Johann Georg Lahner hentesnek köszönhetően.

Ő, kihasználva a megengedőbb osztrák szabályozást, marha és disznóhús keverésével, sóval, fűszerekkel, valamint víz hozzáadásával alkotta meg az első bécsi virslit. Juhbélbe töltötte és enyhén megfüstölte. A húsfajtában különböző, de kinézetét tekintve nagyon hasonló klasszikus bécsi és frankfurti virslik mellett azóta számtalan variáció született, például csirke- vagy pulykahúsos, ízesített, műbeles, ehető beles, hámozott.

Mitől lesz roppanós és szaftos a virsli?

A virsli népszerűsége vitathatatlan, a megkérdezettek 95 százaléka ma is rendszeresen fogyasztja valamilyen formában, ez a legnagyobb volumenben vásárolt termékkategória a feldolgozott húskészítmények között. Azonban máig sokan úgy tudják, hogy a virsli kevésbé minőségi alapanyagokból készül. Ezért fontos kérdés, hogy mitől lesz a virsli jó minőségű. A Pick szerint a titok egyrészt a

  • minősített húsalapanyag 
  • és a gondos, harmonikus fűszerezés, 
  • másrészt az egyensúlyok megtartása 
  • és szakértői elkészítési technika.

Ettől lesz egyszerre roppanós és szaftos a termék. Nem árt tudni, hogy a virsli roppanóssága nemcsak attól függ, hogy milyen bélbe töltik (legtöbben úgy vélik, hogy mindez csupán a juhbélnek köszönhető), hanem az ideális összetételű állománnyal is összefüggésben van. Ebben a megfelelő hústartalom és gyártási technológia is jelentősen közrejátszik.

Mi számít virslinek?

A virslire is konkrét előírások vonatkoznak, amelyeket a Magyar Élelmiszerkönyv részletesen tartalmaz. A virsli hústartalmának minimum 51 százaléknak kell lennie, azon felül a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége legfeljebb 10 százalék lehet, s ez nem számítható bele a hústartalomba. A készítmény átmérője nem haladhatja meg a 26 millimétert. Ezenfelül még számos egyéb minőségi és érzékszervi követelménynek is meg kell felelni.

Hogyan kell elkészíteni a virslit?

A virslit sokféleképpen fogyasztható: vízben vagy mikróban melegítve, sütve vagy grillezve, feltétként, salátában, snack és sós sütemények töltelékeként is. 

A vízben való elkészítés kulcsa a melegítés,

hiszen hőkezelt termék lévén nem szükséges még egyszer megfőzni, ráadásul melegítve a virsli zamatosabb is marad. A klasszikus eljárás, ha a virsliket gyöngyöző vízben 2–4 percig melegítjük. Mások a mikrózást ajánlják, mert ez tűnik a legegyszerűbbnek. Ez igaz, de csak akkor, ha betartjuk a csomagoláson feltüntetett utasításokat. Ellenkező esetben akár szét is durranhat a virsli. Még jó megoldás lehet, ha a mikróban is vízbe tesszük a termékeket, és úgy melegítjük az előírt ideig. Haluska Adrienn, a Pick operatív minőségirányítási és termékfejlesztési igazgató ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tévhitekkel ellentétben a mikrózható vákuumcsomagolású virslik melegítésekor ugyanazt az élvezeti értéket lehet elérni, mintha vízben melegítik. Más csomagolású – például védőgázas –virslik esetében azonban az a javaslat, hogy hagyományos módon, a csomagolást eltávolítva, vízben melegítve készítsék el.

Szinte minden magyar eszik virslit, pedig sokan azt se tudják, miből készül

Nem minden virsli, ami annak tűnik. A magyarok negyede azt se tudja, hogy miből is van a virsli. A Magyar Élelmiszerkönyvben szigorú kritériumok vannak a virslire vonatkozóan, ám a polcokon sok virslinek tűnő, de annak nem minősülő terméket lehet találni. Ezek a virsli jellegű készítmények általában olyan néven futnak, mint rudacska, pálcika vagy vürstli.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.