Reitman – aki egyebek között a Szellemirtók-sorozat, az Ikrek vagy az Ovizsaru rendezője – 2022-ben hunyt el Kaliforniában, 75 éves korában. Műgyűjteményének egy részét, Ivan és Genevieve Reitman: Egy élet képekben címmel november 9-én, a Christie’s-nél értékesítik. Az este legnagyobb durranása Picasso 1934-ben, Marie-Thérèse Walterről készített portréja, Femme endormie címmel és 25–35 millió dolláros becsértékkel.

Pablo Picasso, 
Femme endormie
 Painted in Boisgeloup on 17 July 1934
. Image courtesy Christie's. - Picasso portréja Marie Therese Walterről
Picasso portréja Marie Therese Walterről.
Fotó: Christie’s 

Reitman gyűjteményéből összesen tíz alkotás kerül piacra, a másik kilenc mű az európai avantgárd, az absztrakt expresszionizmus és a kortárs klasszikusok mestereitől származik, azaz Mark Rothko, Willem de Kooning, Jean Dubuffet, Loie Hollowell, Brice Marden, Richard Diebenkorn, Agnes Martin, Joan Snyder és Saul Steinberg alkotásai. Az aukciósház közlése szerint a következő szezonokban is érkeznek még további művek a filmes hagyatékából.

Összességében a gyűjtemény bevétele várhatóan meghaladhatja a 60 millió dollárt.

„A gyűjtemény tükrözi, hogy Reitman mindig a humort, a szellemességet és az optimizmust kereste” – mondta Johanna Flaum, a Christie’s 20. és 21. századi művészetért felelős alelnöke az Artnetnek.

Reitman family living room at their Montecito House. Image courtesy Christie’s. - a család nappalija
A Reintman család nappalijában kellemes lehetett filmötleteket latolgatni.
Fotó: Christie’s 

Reitmant az 1980-as évek közepén mutatták be egy műkereskedőnek, Arne Glimchernek, a Pace Gallery alapítójának. Glimcher először a nyolcvanas évek New York-i művészeti világában játszódó film, 

a Törvényszéki héják szakértője volt,

végül társproducere is lett, és a rendezővel életre szóló barátságot kötöttek. Reitmant ekkoriban kezdte érdekelni a képzőművészet, és a műgyűjtés, 2022 elején bekövetkezett haláláig aktívan vásárolt műalkotásokat a háború utáni modernektől a kortársakig. 

A Szellemirtók egyik jelenete a Rockefeller Centerben játszódik, amely jelenleg a Christie's New York-i főhadiszállásának ad otthont, 

és itt tartják azt az aukciót is, amelytől azt remélik, hogy Reitman filmjeinek köszönhetően egy új vásárlói réteget vonz be.