Ha a gazdasági élet hektikus, a műtárgypiac is az lesz: vagy túlfűtött, vagy pangó. Az elmúlt évek válságaiban úgy nézett ki, hogy egy tomboló időszak után végre utolérheti a realitás ezt a szegmenst. De nézzük, mit mondanak a számok.

Artnet Intelligence Report
Fotó: Artnet Intelligence Report

2023 első öt hónapjában a képzőművészeti eladások összértéke alig 5 milliárd dollár volt. Ez 14 százalékos csökkenés 2022 azonos időszakához képest. A szakértők a magasabb kamatlábakat, a folyamatos inflációt és a pénzügyi piacok folyamatos turbulenciáját említik a visszaesés okaként – de nem a gazdasági kiszámíthatatlanság az egyetlen tényező. 2020 után az aukciós piac szokatlanul kiemelkedő szezonokat élt át annak a szerencsés együttállásnak köszönhetően, hogy a legkiemelkedőbb magángyűjtemények közül – válás, öröklés miatt – jó pár kikerült a piacra. Olyan magas minőségű aukciós anyag jelent meg a piacon, mint soha előtte. 

Ilyen volt Harry és Linda Macklowe, Thomas és Doris Ammann, valamint a Microsoft néhai alapítója, Paul Allen gyűjteményének árverése. 

Rekord rekordot követett, de idén még nem bukkant fel ilyen különleges anyag. 

Az aukcióra kerülő művek száma az év első öt hónapjában hároméves mélypontot ért el, és a zsugorodás leginkább a topkategóriában látszik. A millió dolláros leütések nem estek annyit, mint a 10 millió dollár feletti csúcskategória. A több mint 10 millió dollár értékű műtárgyak eladásai 51 százalékkal csökkentek 2023 első öt hónapjában 2022 azonos időszakához képest. Szakértők szerint a vásárlók árérzékenyebbé váltak, miközben a járvány miatti leállások alatt feltorlódott, különleges képek már eladásra kerültek.

Artnet Intelligence Report
Fotó: Artnet Intelligence Report

Az év első felében a százezer és 1 millió dollár közötti kategória teljesített a legjobban. Az értékesítés ebben a szegmensben 18 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Az 1 és 10 millió dollár közötti értékű művek eladása 14 százalékkal nőtt. A legkedvezőbb árú szegmens – a 10 ezer dollár alatti művek – ára 12 százalékkal esett, és az aukciósházak nem is szeretik ezt az alsó kategóriát, a magas aukciós költségek miatt nem éri meg nekik.

2023 első öt hónapjában minden művészeti korszakot és műfajt érintettek a csökkenő eladások, de különböző mértékben. A legnagyobb visszaesés az impresszionista és modern szektorban volt, ahol az eladások csaknem 30 százalékkal estek vissza éves szinten. A háború utáni és kortárs kategória valamivel kisebb, 23 százalékos visszaesést mutatott.

Az ultrakortárs művészet, amely korábban a leggyorsabban növekvő kategória volt, szintén visszaesett, a fiatal, feltörekvő művészeket övező lufi kezd kidurranni,

éves szinten 26 százalékkal zsugorodott. A legstabilabb kategória az Old Masters, amelynek bevétele viszonylag szerény 6 százalékkal csökkent. Dollárértékben továbbra is az egyik legkisebb piac, de a legstabilabb.

A három nagy aukciós ház – a Christie’s, a Sotheby’s és a Phillips – mindegyike érezte a szorítást az év első öt hónapjában. A Christie’s kis híján megelőzte a Sotheby’st a vezető helyért folyó versenyben, 2023 közepéig 8,9 millió dolláros eladást értek el. Mindkét ház bevétele csökkent az év első öt hónapjában 2022 azonos időszakához képest. A Christie’s 23 százalékkal, míg a Sotheby’s 20 százalékkal esett vissza. A legnagyobb esés a Phillipst sújtotta, 255 millió dolláros műtárgyeladásról számolt be, ami 29 százalékos visszaesés az előző évhez képest, miután 2022-ben rekordmagasságot ért el.

Artnet Intelligence Report
Fotó: Artnet Intelligence Report

Az USA megerősítette pozícióját a globális művészeti piac központjaként. Az Egyesült Államok képzőművészeti aukciós piacán az eladások 2023 első öt hónapjában elérték a 2,6 milliárd dollárt, ami 25 százalékos csökkenés a 2022-es azonos időszakhoz képest, de egybeesik vagy meghaladja a 2021-es, 2020-as és 2019-es összértéket.

Kína összértékesítése több mint 110 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban. A növekedés inkább az aukciós naptár megreformálásának köszönhető, mint a piaci átalakulásnak. Számos kínai aukciósház, köztük a Poly International és a Yongle Auctions, 2023 elejére halasztotta 2022 őszi értékesítését, hogy megfeleljen a kormányzati korlátozásoknak, ezzel is javítva az ország tavaszi eredményeit.

Az Egyesült Királyság piaca továbbra is érzi a Brexit hatását, az eladások 27 százalékkal csökkentek. 

A franciaországi képzőművészeti eladások többéves piacbővülést követő zuhanása miatt a francia aukciók száma nagymértékben lecsökkent.

Az online aukciók piaci eredményei is csökkenő tendenciát mutatnak. Az év első öt hónapjában összesen 155,8 millió dollár értékű képzőművészeti alkotás kelt el a Sotheby’s, Christie’s, a Phillips, a Bonhams és az Artnet Auctions online értékesítésein. Ez 5 százalékkal kevesebb a 2022-es azonos időszakhoz képest, és 64 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben, amikor még nem tértek vissza a személyes teremaukciókhoz. Ugyanakkor a 2023-as végösszeg továbbra is több mint 300 százalékkal magasabb, mint 2019-ben, amikor az online eladások mindössze 35,5 millió dollárt termeltek az év első öt hónapjában. Ez annak a jele, hogy a piac virtuális értékesítéshez való hozzáállása végleg megváltozott.