Extra

Hivatalos: a Nobel-díjas Karikó Katalin és Krausz Ferenc lesz rajta az új forintérméken

Már tervezik Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére kiadott forintérméket, hamarosan bejelentik a piacra kerülésük időpontját.

Két újabb ezüst- és két színesfém érmét bocsát ki idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A korábban meghirdetetteken felül most Deák Ferenc születésének 220. esztendejére, illetve a Kúria alapításának 300. évfordulójára jelennek meg emlékérmék – mondta el az InfoRádiónak az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Hergár Eszter. Azt is elárulta, hogy hamarosan ezüstérmét vernek az idén Nobel-díjban részesült két magyar tudós tiszteletére. 

KRAUSZ Ferenc
Fotó: MTI

A Nobel-díjasok érméivel kapcsolatban már zajlanak az egyeztetések a Magyar Nemzeti Bankban, tervezik az érmét, és az egyértelműség kedvéért: két különböző érméről lesz szó.

Az ovális érmesorozatot Szent-Györgyi Alberttel kezdték tizenegy éve, tavaly verték Kertész Imre portréjával, és tervezés alatt van Oláh Györgyé is.

Hamarosan bejelentik a Karikó- és Krausz-érmék piacra kerülésének időpontját is.

Hergár Eszter megfogalmazása szerint Karikó Katalin már csak félig lesz debütáns a jegybanknál. „Tavaly Karikó Katalin munkásságának elismeréseképpen bocsátottunk ki 15 ezer forint névértékű ezüst- és 3 ezer forint névértékű emlékérmét Karikó Katalin hozzájárulásával az mRNS-alapú vakcinák találmány elnevezésével. Ez egy érdekes forma: egy csúcsára állított, négyzet alakú emlékérme.” Az elmúlt években tapasztalata szerint megnövekedett az érdeklődés nem csak az ezüst és színesfém, de az arany emlékérmék iránt. 

Karikó Katalin biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapta az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. A magyar tudós elismerése után Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus is átveheti majd a Nobel-díjat. 

 

 

forint Krausz Ferenc Magyar Nemzeti Bank MNB Karikó Katalin
Kapcsolódó cikkek