Közélet

Karikó Katalin a tudomány népszerűsítésére szeretné felhasználni frissen szerzett hírnevét

Karikó Katalin orvosi-élettani és a kémiai Nobel-díjat kapott az az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezésért.

Karikó Katalin csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) rendezett sajtóbeszélgetésen hangozatta, hogy nem magát, hanem a tudományt szeretné népszerűsíteni.

Paul Ehrlich and Ludwig Darmstaedter Prizes awarded
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az első Nobel-díjas magyar kutatónő úgy fogalmazott, a figyelem általában a filmsztárokra, sportolókra irányul, ki kell használni, hogy most a kutatók, a tudomány került a középpontba. 

Az elismerések nyomán jelentkező érdeklődés lehetőséget teremt arra, hogy az újságírókkal közösen elkezdődjön a munka annak érdekében, hogy az emberek jobban megérthessék a tudományt, tiszteljék jobban a tudósokat, a tanárokat, az orvosokat.

A járvány idején a kutatók el voltak foglalva a vakcinafejlesztéssel és olyanok jutottak szóhoz, akik „akik a Facebookon tanulták az immunológiát”. Karikó úgy látja, a kutatók és az újságírók közös feladata segíteni az embereket, hogy megérthessék azt, ami körülöttük történik, hogy az, aki érdeklődik, tudományos ismeretekhez juthasson. A kutató elmondta, hogy 61 éve fedezték föl az RNS-t, 

1984 óta képesek a tudósok „egy kémcsőben” RNS-t előállítani, ami bármilyen fehérjét kódolhat.

Már 2000-ben megalakultak az első cégek, melyek rákellenes vakcinát szerettek volna fejleszteni az mRNS-technológia segítségével. Ma a Moderna olyan ritka betegségek kezelését tűzte ki célul, amelyek esetében valamilyen fehérje hiánya okoz elváltozásokat a pácienseknél. 

Klinikai vizsgálatok folynak olyan genetikai betegségekkel kapcsolatban is, mint a sarlósejtes vérszegénység, de fejlesztenek megoldást a földimogyoró- vagy a poratka-allergia kezelésére is.

Karikó Katalin szerint valószínűleg más is felfedezte volna azokat a megoldásokat, amelyeket ők, a ő maga Szegeden marad és ott dolgozik. A SZTE-vel tervezett együttműködésekről a kutatóprofesszor azt mondta, keresi a lehetőségeket, hogyan kapcsolódhat jobban be az egyetem életébe.

 

szte Nobel-díj Karikó Katalin
Kapcsolódó cikkek