„Minden évben visszatérő kihívás a száraz november. Van erre szükségünk? Kinek van erre szüksége?” – teszi fel a költői kérdés közösségi oldalára feltöltött videójában Zacher Gábor toxikológus. A mozgalom lényege, hogy a résztvevői egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt ebben a hónapban. A klinikai szakorvos szerint azonban ennek is megvan a veszélye, miután van 900 ezer olyan honfitársunk, akiknek semmilyen körülmény között nem szabad kipróbálni a száraz novembert. „Ők az rma-k. Mi az az rma? Rendes magyar alkoholista” – jegyezte meg Zacher. 

2019.11.22. Győr 
Olimpiai Sportpark Dr. Zacher Gábor magyar főorvos, toxikológus előadása diákoknak a függőségről
Fotó: Mészáros Mátyás MM
Kisalföld2019.11.22. Győr Olimpiai Sportpark Dr. Zacher Gábor magyar főorvos, toxikológus előadása diákoknak a függőségrőlFotó: Mészáros Mátyás MMKisalföld
Zacher Gábor szerint 900 ezer magyarnak semmilyen körülmény között nem szabad kipróbálni a száraz novembert
Fotó: Meszáros Mátyás / Kisalföld

Az orvos kiemelte, ha a fentebb említett alkoholisták hirtelen abbahagyják az ivást, akkor 4-6 órán belül a következő tüneteket produkálják majd:

  • izzadás,
  • izgatottság, 
  • szaporább pulzus, 
  • magas vérnyomás, 

majd ez az állapot egyre súlyosbodik, másfél-két nap múlva így kialakulhat a „klasszikus delirium tremens”, az alkoholmegvonási tünetegyüttes, melybe az érintettek 3-5 százaléka bele is halhat. „Ők eleve felejtsék el ezt!” – nyomatékosította. 

Videójában a toxikológus beszélt a szociális ivókról is, akiknek 

ha harmadikán eszükbe jut, hogy még nem ittak semmit, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodniuk a kihívás teljesítésén.

„Nincs még baj, ők nem alkoholbetegek, de valahol ott állnak az előszobában, és ha ez így megy tovább, akkor valamikor kopogtatni fognak azon az ajtón” – magyarázta. 

Zacher Gábor szerint amennyiben valaki csak huszadika körül gondol arra, hogy ebben a hónapban még nem ivott semmit, ott semmi baj nincs. Felhívta a figyelmet azonban a nedves decemberre, amely általában a céges évzáró bulik és különböző karácsonyi ünnepségek időszaka, és amelyeknek az alkohol is gyakori velejárója.