Esélyegyenlőség a tudós nőknek

Gazdaság | Innováció

Egyre több rendezvényen képviselteti magát a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE), ami azt mutatja, hogy mind aktívabban végzi munkáját. Alapítói az esélyegyenlőség biztosítását tűzték ki célul a kutatás-fejlesztés területén, mert úgy vélik, hogy ez a társadalom és a gazdaság működésének fontos záloga.
Az egyesület küldetése a nők tudományos munkájának, karrierépítésének és tudományos érdekképviseleti szerepének növelése és támogatása – mondta el Groó Dóra, a 2008-ban alakult NaTE elnöke. Két éve azért döntöttek az egyesület létrehozásáról, mert miközben az Európai Unió számos intézkedést hozott és konkrét akciókat indított a nők esélyegyenlőségének – nemcsak a kutatás-fejlesztés és az innováció (k+f+i) területén történő – növelésére, addig Magyarország alig jutott tovább a téma fontosságának deklarációjánál.
Európában a női kutatók aránya az EU27-ben 21 százalék, az EU15-ben pedig 31 százalék, így összességében is alulreprezentáltak, de különösen szembetűnő ez a műszaki és természettudományoknál, az informatikában, a technológia területén, egyes foglalkozástípusokban, szektorokban és nagymértékben a vezető pozíciókban. Alacsony a részvételük a tudomány döntéshozó testületeiben, a kutató-fejlesztő helyek irányításában, valamint a kutatási projektek vezetésében.
Pozitív akciók szükségesek a kedvező fordulat érdekében, különösen azokon a területeken, ahol (nemtől függetlenül) nagy az emberierőforrás-szükséglet – indokolta növekvő aktivitásukat az elnök. Honlapjukon (www.nokatud.hu) és rendezvények sorával igyekeznek felhívni a figyelmet a lehetőségekre, rendszeresen pályáznak a hatékonyabb munka érdekében, és kapcsolatot alakítottak ki a kontinensen több szervezettel, így például a Kutató Nők Európai Platformjával (EPWS), valamint a Nők és Technológia Európai Központtal (ECWT). Terveik közt szerepel az ipari kutatásokban részt vevő nők helyzetének feltérképezése, valamint egy országos kutatói hálózat kialakítása, regionális központokkal. VG

Elfogadás előtt a kkv-segítő stratégia

Napokon belül zöld jelzést kaphat a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat segítő stratégia – értesült a Világgazdaság.

Túl sok az importtermék a boltokban

Bár a Magyarországon előállított tejet és tejtermékeket kiváló minőségben, Európa egyik legszigorúbb élelmiszer-biztonsági előírásait betartva állítják elő, mégis sok importtermék érkezik.
Világgazdaság Piactér