Eurómilliók a magyar kutatás-fejlesztésért

Gazdaság | Innováció
A TéT Alapítvány tréningjei gyakorlati segítséget nyújtanak a sikeres pályázatok elkészítéséhez

Az Európai Unió 7. Kutatási és Fejlesztési Keretprogramjában eurómilliókra pályázhatnak a tagországok kutatói, intézményei, innovatív cégei. A 2007-től 2013-ig meghirdetett, jelenleg futó program jelentős finanszírozást biztosít a k+f+i együttműködésre és közös projektek megvalósítására. A közvetlenül Brüsszeltől elnyerhető támogatások különösen fontosak a nehéz gazdasági helyzetben, a megszorítások idején is biztos forrást jelenthetnek a hazai kutatások és fejlesztések finanszírozására. Ráadásul a magyar pályázók ugyanolyan eséllyel indulnak, mint külföldi kollégáik.


„A pályázatok számát tekintve Magyarország nem áll rosszul, de a honfitársaink által vezetett projektek aránya egyelőre alacsony – mondja Groó Dóra, a Tudományos és Technológiai Alapítvány (TéT) ügyvezető igazgatója. – Annak ellenére, hogy tíz éve teljes joggal indulhatnak a magyarok a brüszszeli pénzekért, és a szakértelmünket is elismerik Európa-szerte, kevés a magyar koordinátor. Holott az ország érdeke az, hogy a magyar kutatók és fejlesztők a saját elgondolásaik alapján, a saját érdekeiket szem előtt tartva írjanak pályázatokat. Aki ugyanis nem a projekt tervezése során csatlakozik egy kutatási együttműködéshez, az mindenképpen másodlagos szerepet kap.”
Pályázni tehát kell és érdemes, még ha első, második vagy akár harmadik alkalommal sikertelen is a próbálkozás. Egyrészt fontos a tapasztalatszerzés, másrészt a pályázó neve bekerül a potenciális európai kutatásvezetők közé, ismertté válnak a külföldi partnerek előtt a hazai kutatások és fejlesztések, s új partnerek megismerésére, friss kapcsolatok kiépítésére ad módot a brüsszeli program. „Kitűnő önreklám az indulóknak, ha a nevük forog Brüsszelben – teszi hozzá Groó Dóra. – Megmutathatják, hogy tudnak, akarnak és képesek pályázni, kezdeményezni, van innovatív ötletük.” A sikeres projektek révén kutatóink bekerülhetnek az európai élvonalba, s egyre több projekt valósulhat meg magyar koordinátorok vezetésével. Ráadásul az uniós források mellett kapcsolatokat, korszerű technikai hátteret, új technológiákat nyerhetnek a sikeres pályázók, s rajtuk keresztül az ország.
„Akár kezdőről, akár rutinos pályázóról van szó, hátrány, ha valaki úgy próbálkozik, hogy nem kér segítséget olyan szakértőtől, aki jól ismeri a rendszer sajátosságait, vagy olyantól, aki már nyert pályázatot – mondja dr. Szmolenszky Ágnes, a TéT Alapítvány igazgatóhelyettese. – Ezzel mindenképpen növelhetik az esélyeiket a pályázók, s erre jó lehetőséget biztosít a TéT Alapítvány célzott tréningsorozata, az EU FP Akadémia. A sikertelenség elsődleges oka ugyanis még mindig az információhiány. A magyarok nem ismerik kellően a Keretprogramot, sokan hiszik azt, hogy pályázni bonyolult és úgysem nyerhetnek, holott ez nem igaz. Az EU 7. Keretprogramjának pénzeihez nagyobb eséllyel jut hozzá, aki megtanul pályázatot készíteni.”
Az alapítvány az általános információnyújtás mellett tematizált tréningeket is szervez, amely kisebb csoportok speciális igényeit elégíti ki. A harmadik szemeszterénél tartó EU FP Akadémia moduljai az EU 7. Keretprogramban meghirdetett pályázatokhoz időben is kapcsolódnak. „Arra törekszünk, hogy a pályázóknak részletesen elmagyarázzunk és gyakorlatokon keresztül is bemutassunk egy-egy speciális területet – mondja Groó Dóra. – Szerencsére kezdeti aggodalmaink nem igazolódtak be: a nehéz gazdasági körülmények ellenére az eddigi tréningek telt házzal zajlottak; igaz, a tanfolyamok részvételi költségét igyekszünk alacsonyan tartani. A modulokat olyan témákból és területekről állítottuk össze, amelyekben nagy tapasztalattal rendelkezünk pályázási szempontból. Ezek elsősorban az élettudományokhoz kötődnek: orvostudomány, környezetvédelem, mezőgazdaság, élelmiszeripar, illetve a társadalomtudományok. A tanfolyamok mindig kapcsolódnak a 7. Keretprogram pályázati felhívásaihoz. Így lehetőség nyílik, hogy a felkészített résztvevők elkészíthessék saját pályázatukat a beadási határidőig. Emellett tartunk képzéseket a pályázatok pénzügyi tervezéséről, az elnyert projektek pénzügyi és adminisztratív menedzseléséről, illetve kis- és középvállalkozások pályázati részvételének lehetőségeiről.”

A TÉT Alapítványról
A szervezetet a Külügyminisztérium alapította 1994-ben. Az alapítvány fő feladata, hogy segítse a magyar kutatókat és kutatással foglalkozó intézményeket, innovatív cégeket abban, hogy részt vegyenek európai uniós programokban a kutatás és fejlesztés területén. Az Alapítvány elsősorban a pályázatok elkészítéséhez szükséges ismeretek megszerzéséhez nyújt segítséget és információkat, de igény esetén tanácsadói szerepre is vállalkozik. „Készen állunk tanácsadói szerződést kötni olyan cégekkel, kutatókkal, amelyek a tanfolyamaink elvégzése után úgy döntenek, hogy megpróbálkoznak a pályázással – mondja Groó Dóra. – Igény esetén külső helyszíneken is tartunk tréningeket. Mindenben segítünk, csupán egy dolgot nem teszünk: nem írjuk meg mások helyett a pályázat szakmai tartalmát.” VG

További információk és regisztráció: www.tetalap.hu

Az állattenyésztők növelték termelésüket

Nem tudta ellensúlyozni az állattenyésztés bővülése az ipari növények és a kertészeti termékek termelésének csökkenését.

Tovább érvényesek a rezsiutalványok

Az utalvánnyal továbbra is lehet villany- és a gázszámlát fizetni.

Sport, sztárok, pénz és nézők nélkül marad a járvány sújtotta Kína

Számos sportesemény elmarad Kínában, vagy a szomszédos országokban a koronavírus miatt. A rendezők rengeteg pénztől esnek el, a presztízsről nem is beszélve.

Éledezik a brit gazdaság

Most lépték túl először a pénzügyi válság előtti csúcsot a brit reálbérek.
Világgazdaság Piactér