Nagy ugrás előtt a NanGenex

Gazdaság | Innováció
Az áramlásos technológia két új készülékével lépett a világpiacra és további fejlesztésekre készül a cég

A napokban mutatta be a NanGenex legújabb, GMP-kompatibilis asztali nanonizáló készülékeit és félüzemi-üzemi reaktorát. A fejlesztésről csaknem 15 ezer nemzetközi gyógyszer-, kozmetikai és agráripari szakembert tájékoztattak közvetlenül.


„Ezeknek a gépeknek a jelentősége óriási, mérföldkövet jelentenek a cég életében” – kommentálta a bejelentést Heltovics Gábor vezérigazgató. A NanGenex által kifejlesztett, áramlásos NanoActive™ technológia sikeresen növeli az alacsony vízoldhatóságú gyógyszerek biohasznosulását, s az új nanohatóanyagok alkalmazásával kisebb dózis beadása is elegendő ugyanazon terápiás hatás eléréséhez. Az új technológiával a jelenlegi megoldásoknál nagyságrendekkel jobb tulajdonságokkal rendelkező és sokkal gyorsabban létrehozható nanorészecskéket lehet előállítani kis és nagy szerves molekulákból.
A NanoActive™ berendezések mindegyike megbízható, könnyen telepíthető és kezelhető, és kiváló paraméterszabályozási lehetőségekkel rendelkezik.
„Tehát a mérföldkő, amit most elért a cég, az, hogy már nemcsak egy laboratóriumi innovációról van szó, hanem az új technológia iparosított rendszereit is létrehoztuk” – hangsúlyozta a vezérigazgató.
A nagyobb, NanoPilot™ gép egyetlen egy folyamatban képes nanoformulák előállítására. A kapacitása, ha folyadékfázisról van szó, több mint egy köbméter nyolc óra alatt, vagy aktív, száraz anyagra mérve 2-4 kilogramm. Gyógyszeripari felhasználásnál ez azt jelenti, hogy naponta több millió tablettát gyárthatnak vele, főleg, ha több műszakban dolgoznak. Ezzel a kibővített kapacitással a NanGenex már képes kielégíteni gyógyszeripari partnereinek gyártási és kereskedelmi mennyiségű szükségleteit. A berendezés egyedülálló tervezése lehetővé teszi a nanorészecskék állandó minőségben történő előállítását, emellett páratlan paraméterkontrollálási lehetőséget és reprodukálhatóságot biztosít. Az egyes tényezők optimalizálása (pl. nyomás, hőmérséklet, áramlási sebesség, pH, koncentráció stb.) integrált részecskeméret- és eloszlásmérő analitikával történik, melyet további predikciós és optimalizáló szoftveralkalmazások, illetve adatbázisok segítenek. Ez az újítás tizedére csökkentheti a nanoformulált aktív anyagok előállításának idejét. A NanoPilot™ reaktort (145x85x150 cm) kizárólag standard gyógyszeriparban használatos anyagokból, mint pl. rozsdamentes acélból és teflonból állították elő. A nagyszériás gyártást a precíziós adagol pumpák 12-300 liter/órás kapacitása és a készülékben uralkodó alacsony (maximum 20±1 bar) nyomás teszi lehetővé. A gépben beépített hőmérséklet-szabályozó is található, mely nagy pontossággal vezérli a 0–80 Celsius-fok közötti működési hőmérsékletet. A kisebb, asztali gép 70-80 grammot gyárt egy nap GMP-rendszerben. Ezzel emberi klinikai vizsgálatokra alkalmas mintákat is lehet gyártani.
Az új technológia használhatósága rendkívül széles. A készülékek nemcsak az agrár-, gyógyszer-, kozmetikai iparban használhatók, hanem a fogyasztási cikkek – például mosóporokban, ételekben stb. található aktív hatóanyagok – széles körének előállításánál is. A nanoformulákkal alapvetően javítható ezeknek a termékeknek a minősége és megóvják a környezetet a káros anyagok jelentős részétől. „És itt nem áll meg a világ, már tárgyalunk egy agrokémiai céggel, amelynek olyan gépre van szüksége, ami már nem kilós, hanem tonnás mennyiségben képes nanoformulákat előállítani” – jegyezte meg Heltovics Gábor. Ha létrejön a megállapodás, akkor kifejlesztik a NanoPilot™-nál is nagyobb készüléket.
Mindezzel a NanGenex az alkalmazott innováció fázisába lépett. A jövő feladata az, hogy az új technológiát és az ehhez szükséges berendezéseket eljuttassák partnereikhez. Egyidejűleg komolyan fontolgatja a cég egy magyarországi gyártókapacitás kialakítását is, ahol másoknak megbízásból készítenek gépeket, és esetleg saját termékek előállítására is berendezkednek.
A vezérigazgató fontosnak tartotta üzleti modelljük bemutatását is, amely a világban már ismert, de még nem annyira elterjedt. Ennek lényege az, hogy levédett technológiájukat licenc formájában értékesítik. Licencszerződés keretében transzferálják a technológiát ügyfeleiknek, ha úgy kívánják, és később, ha a vele készült termékek piacra kerülnek, akkor a nettó árbevételben royalty jog alapján részesedik a NanGenex. Azokat a formulákat, amelyek ezzel a technológiával készülnek, a partnerük szabadalmaztathatja, ez számára jelent piaci előnyt.VG

Cégportré

A NanGenex 2006-ban a világon egyedülálló áramlásos nanotechnológia kifejlesztésére jött létre. Az általa kialakított NanoActive™ technológiával lehetőség nyílik a már forgalomban lévő originális vagy generikus készítmények, illetve a fejlesztés korai fázisaiban lévő aktív hatóanyagok hatékonyabbá tételére. A cégnek jelenleg több mint húsz alkalmazottja van, s az árbevételben ugrásszerű – 40-50-szeres – növekedést várnak 2010-ben.


Itt az idejük az adósságelengedéseknek

A koronavírus-járvány okozta válság sok magán- és állami hitelfelvevőre fenntarthatatlan adósságterhet ró majd. Vélemény.

35 milliárdos tőkebevonás a Boltnál

A befektetésből a cég további terjeszkedését finanszírozza.

Ezekre a költségekre kell számítani egy gyermek születésekor

A bevásárlólista számos tételt tartalmaz, a terhesruháktól a babakocsiig mindennel számolni kell.

Távolinak tűnik még a német talpra állás

Számottevően javult a német piaci szereplők üzleti hangulata, de az elemzők szerint bő két év, mire az ország visszatér a járvány előtti fejlődési pályára.
Világgazdaság Piactér