Orbán: Most jön a komoly munka

Gazdaság | Gazdaságpolitika
A miniszterelnök kiállt az idei 3,8 és a 2011-es 3 százalék alatti költségvetési hiánycél mellett

Ebben az évben 3,8 százaléknál nem lehet több a költségvetési hiány, jövőre pedig 3 százalék alatt kell maradnia – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök az Országgyűlés első őszi ülésnapján napirend előtti felszólalásában értékelte a kormányra váró feladatokat, s úgy összegzett: Magyarország nagyot lépett előre, ám most jön az igazán komoly munka.
Magyarországnak alkalmazkodnia kell a nemzetközi piacok mozgásához – emelte ki Orbán. Saját erőforrásból is meg kell kísérelni a gazdaság talpra állítását, de nem vonhatjuk ki magunkat a nemzetközi helyzet alól. Ezért az idén nem lehet 3,8 százaléknál nagyobb a költségvetési hiány, 2011-et illetően pedig úgy fogalmazott: „nem javasol” 3 százalékosnál nagyobb deficitet.
„A számok brutálisak, kár mellébeszélni” – jelentette ki a miniszterelnök a következő három évben visszafizetendő hitelekről. A visszafizetés megtagadása azonban irreális opció. A járulékcsökkentés jó eszköz a foglalkoztatás növelésére és a gazdasági bővülésre is. Ám munka- és családellenes adórendszerre épülő gazdaságban felesleges járulékot csökkenteni, ezért először ezt kell megváltoztatni. 2011-ben a legnagyobb vállalkozás Közép-Európa legversenyképesebb adórendszerének a megteremtése lesz. Fel kell értékelni a magyar munkavállalókat, ehhez olyan gazdasági növekedés kell, amely nagy tömegben igényli a munkaerőt.
Ha jobban megnéznék a romokat, látszana, hogy az valójában építési törmelék – mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője. Orbán szerinte nem mer semmit sem mondani arról, mi várható az önkormányzati választás után, nem tudni, mitől indulna be a növekedés. A Jobbik részéről Vona Gábor arról beszélt, forintosítani kell a devizahiteleket, hogy mindent azon az árfolyamon fizethessenek vissza, amelyen felvették. Az államadósságot újra kell tárgyalni, akár a részleges leírást is.
Schiffer András LMP-frakcióvezető úgy fogalmazott: Kötcse közel van Őszödhöz, a magyarokra ezermilliárdos megszorítások várnak. A kormány maga mögé állítja a sikereseket a számukra kedvező adópolitikával, a többieket pedig a rendőrségre bízza.

Krízis lehet nyugdíjkérdésben
A nyugdíjrendszer komoly feszültségektől terhes, a magán-nyugdíjpénztári befizetések elszámolásáról szóló uniós döntéstől függ a jövő – mondta Orbán. Miközben azonban októberre várható reakcióról beszélt, a Financial Times szerint a kilátásokat rontja, hogy az uniós pénzügyminiszterek a múlt héten nem vették napirendre a magyar–lengyel javaslatot, és új időpontot sem tűztek ki a megtárgyalására. Orbán a felszólalásában azt mondta: ha nem tudjuk elérni céljainkat Brüsszelben, „akuttá válik a probléma”.

Ezekre a költségekre kell számítani egy gyermek születésekor

A bevásárlólista számos tételt tartalmaz, a terhesruháktól a babakocsiig mindennel számolni kell.

Távolinak tűnik még a német talpra állás

Számottevően javult a német piaci szereplők üzleti hangulata, de az elemzők szerint bő két év, mire az ország visszatér a járvány előtti fejlődési pályára.

Megugrott a házasságkötések száma

Január és március között 12 271 pár kötött házasságot. Csökkent a természetes fogyás Magyarországon.

Jöhetnének a százéves amerikai kötvények

Többször elvetették már a százéves lejáratú kötvények ötletét, de elemzők szerint a mostani hozamsivatagban logikus lépés lenne a kibocsátásuk az Egyesült Államokban. Mnuchin egyelőre kivár.
Világgazdaság Piactér