A bevezetőben leírt állapothoz természetesen el is kell jutni valahogy. Mégpedig úgy, hogy bizonyos jelenségeket megismer. Kettős céllal született meg ez a cikk. Egyrészt felhívjuk a figyelmet, milyen károk alakulhatnak ki a megfelelő lépések hiányában, másrészt egy olyan megnyugtató lehetőséget mutatunk, amellyel tényleg elérhető a rezsicsökkentés általi vágyott állapot.

A megfelelő kőpárkánnyal könnyedén csökkentheti otthona rezsijét. Fotó: Walter Bt.

Első kérdésünk az lenne, hogy

Önnek van hőhídja?

Ez az ablaknyílás gyér lezárásából adódik. Amikor ugyanis beépítjük az ablakpárkányt, akkor keletkezik az ablak alatt egy kis hézag, amelyet sokan elfelejtenek megfelelően szigetelni. Ez pedig hatalmas károkat okozhat.

Az apró hézag miatt a kinti hideg vagy meleg a falak bizonyos pontjain érintkezik a belső levegő hőmérsékletével. Innen a hőhíd elnevezés, hiszen szabadon áramolhat a levegő, aminek következtében nagymértékű a hőcserélés, párakicsapódás.

És ez nem minden. Ugyanis ezáltal a falak penészesek lesznek, ami ráadásul egészségtelen is.

Milliókat költöttem szigetelésre, minőségi ablakokat vettem, nincs miért aggódnom.

Ez a kijelentés akár felelőtlen is lehet. De csak abban az esetben, ha az apró hézagra nem figyel oda. Mert ha elfeledkezik róla, akkor a hanyag szigetelés miatt télen a lakás melege távozik, nyáron pedig a kinti forróság áramlik majd befelé. Ezért tényleg felesleges elkölteni akár milliókat a külső burkolásra.

Sőt, hiábavaló a borsos árú ablak megvétele is. Ugyanis az említett hézagon keresztül a ház kellemes hőmérséklete hamar távozik. Na de van megoldás, méghozzá a megfelelő szigetelés! Ehhez ugyanakkor tökéletes ablakpárkányra van szükség.

Tökéletes szigeteléshez tökéletes ablakpárkány

Persze, értjük, kellene egy kis fogódzó, ami által kiderül, hogy melyik az elsőrangú ablakpárkány. Nézzük csak meg a minőségi kritériumokat!

Milyen anyagból készült az ablakpárkány?

Ennek kétféle okból van hatalmas jelentősége. Egyrészt az időtállóság miatt, hiszen megnyugtató szembesülni azzal, hogy a párkány akár 30 év múlva is ugyanolyan megjelenést mutat. Ráadásul ha az időjárási változásokat (hó, jég, napsugárzás) is remekül tűri, akkor bizony nem veszti el a formáját sem.

Másrészt, mivel a minőségi párkány az alakját is magabiztosan őrzi, ezért stabilan tartja a szigetelést is. 

Mennyire könnyű karbantartani az ablakpárkányt?

Kulcskérdés. Sok párkányfajta az idők során teljesen megváltoztatja a megjelenését, színét, ami a ház összképét is rontja. A minőségi párkánnyal ez nem fordulhat elő.

Az ablakpárkány betölti az alapfeladatait?

Itt a víz elvezetésére gondolunk. Ugyanis a falazatot, az ablakot meg kell védeni a csapadék káros hatásaitól. Ezért ha a párkány megfelelő dőléssel és vízorral van ellátva, akkor a függőleges falazat nem megy tönkre.

És akkor jöjjön a legfőbb kérdés: Mit nevezünk minőségi ablakpárkánynak?

Ami a tökéletes szigetelést lehetővé teszi – a minőségi kőpárkány

A kőpárkányok természetes, föld mélyén érlelt alapanyaga (gránit, márvány, mészkő) biztosítja az időtállóságot, az esztétikumot és változatlan formát. Elég csak Michelangelo carrarai márványból készült Dávid-szobrára vagy az Országház mészkőből készült monumentális építményére gondolni.

Ezek a természetes alapanyagok nemcsak szépek, hanem a tökéletes szigetelésben is segítenek, ezáltal komoly megtakarítást érhető el velük. Remekül megtartják a formájukat, sőt ellenállnak a nedvességnek és az erős napsugárzásnak is. A kőpárkányok karbantartása pofonegyszerű, hiszen az impregnáló szerekkel pompásan megoldható a tisztításuk.

Egy minőségi kőpárkány évtizedekig jó szolgálatot tesz. Fotó: Walter Bt.

Hogyan csökkentse a fűtésszámlát a kőpárkány profi beépítésével?

Roppant kevés a megfelelő beépítés, noha egyáltalán nem nehéz eljárásról van szó.

Két lehetősége van:

  1. Behajtja és rögzíti a hézagzáró szalagot a párkányfogadó és a kőpárkány csatlakozásánál, ezzel le tudja zárni a bosszantó hézagot. Ennek köszönhetően nem folyik be a víz, és hőhíd sem alakul ki.
  2. Kifújja az ablak alatti részt purhabbal, majd rárakja a hézagzáró szalagot. Ezt követően a párkány belső élére nyomja szilikont, és így nyomja neki a párkányt a párkányfogadónak. Ez azért is lényeges, mert a kívülről kitömített és a napfény által érintett részen a szilikon az UV hatására pár év után elválha, és befolyhat a víz.

Ablakpárkány-szigetelős jó hír

Mivel az ablakpárkány mögött lévő szilikont nem érheti UV-sugárzás, emiatt legalább 20-30 évig is megbízható védelmet nyújt a szigetelés. Ráadásul a „kettes számú” (purhabos-hézagzárós) eljárás elvégezhető a kőpárkány két oldalán is, ahol a párkány találkozik az ablakkávával.

Ezek a műveletek tehát megvédik a falazatot és megakadályozzák az apró hézagok kialakulását, ami által a rezsicsökkentés is könnyedén megvalósulhat.

Az ablakpárkányos szigetelés titka

A fentiekből kiderül, hogy egyáltalán nem elég az 5, 10, 15 centiméter vastag szigetelés és a drága ablak beépítése. Ugyanis ha az ablak alatti hézagon bejut a hideg, akkor a fűtésszámla alaposan megemelkedik, és a falak penészesek lesznek.

Azonban ha megfelelő ragasztóanyaggal, a kőpárkányok esetén pedig impregnálással él, és a fenti eljárások egyikét betartja, akkor elkerülheti a hőhíd kialakulását.

Ami a minőségi kőpárkánnyal megvalósulhat

A kőpárkány előnyeit kihasználva és a szakszerű beépítés/szigetelés által a ház melege nem fog kiszökni az ablak alatt.

A könyöklők beépítése során nincs szükség hézagzáró szalagra, inkább a purhabos kitöltést érdemes szem előtt tartani. Az ablak és a könyöklő csatlakozásánál szilikonkitöltésre, esetleg impregnálásra van még szükség.

A megfelelő ragasztóanyag esztétikai szempontól is meghatározó lehet. A márványhoz és a mészkőhöz fehér színű, a gránithoz szürke ragasztó illik.

Akik a rezsicsökkentést minőségi kőpárkányokkal teszik lehetővé 

A Párkányos csapatához a világ több pontjáról (pl. Olaszországból) érkeznek masszív kőtáblák, amelyeket aztán profi módon kezelésbe vesznek.

Korszerű technológiával vágják méretre a kőtáblákat, majd a megmunkálást követően születnek meg a rezsicsökkentést elősegítő kőpárkányok.

A gránitból, mészkőből, márványból készült párkányokat akár hat órán belül is át lehet venni a sároki telephelyen, de kérésre házhoz szállítják a minőségi termékeket. A lakossági ügyfelek mellett a viszonteladókra is gondolnak.

Kedvesen fogadják az érdeklődőket, majd a világos útmutatást követően olyan kőpárkányválasztékot mutatnak, amely egyedülálló a magyar párkánypiacon.

Amennyiben Ön is szeretné a rezsicsökkentést és a kőpárkányok előnyeit megtapasztalni, akkor válassza a Párkányos csapatát!

A Párkányos kőpárkányai egyedülállók a magyar piacon. Fotó: Walter Bt. 

Szeretné a rezsijét alaposan csökkenteni? Megmutatjuk, hogy segíthet ebben a minőségi kőpárkány!