Aki egyszer ellátogat a csodálatos földrajzi környezetben fekvő Szendrőbe, a település rabjává válik. A négyezer-kétszáz lelkes város látnivalói vonzzák a turistákat, és a vizitelők könnyen célba érhetnek autóval, busszal vagy vonattal. A polgármester mottója: vegyenek fel egy kényelmes cipőt, és sétáljanak, csodálkozzanak rá a helyi nevezetességekre.

Szaniszló János, Szendrő agrármérnök polgármestere. Fotó: ÉM-archívum

„Több helyet is ajánlok, kérem a kedves olvasókat, hogy tartsanak velem – kezdte Szaniszló János, aki ezúttal idegenvezetőként volt segítségünkre. – Nézzük meg az Alsó- és a Felső-vár romjait, az úgynevezett Amerikás Házat, a kivándorolta tárlatát, a gyűjteményes kincsesházat, az oktatástörténeti kiállítást, a Kékfestőházat, az emlékműveinket és az igazán egyedi Tornamúzeumot. Utóbbi különlegessége egy körülbelül kétezer-ötszáz éves ógörög diszkosz. Egyházi attrakcióink is jelentősek, gondolok a katolikus templomra és a református haragtoronyra. A számok önmagukért beszélnek: a magánszállások egyre jobb kihasználtsággal működnek, és jelenleg azon dolgozunk, hogy a vendégeink számára éttermet nyissunk. A központban lévő szabadidőpark négyszázmillió forintos fejlesztése ősszel kezdődik, elkészülte után a város-, a gazda- és a vadásznap méltó közösségi főterévé válik. Ezeken a programokon több ezren vesznek részt, és a kicsik, valamint a nagyok is jól szórakoznak.

Van mentőállomásunk, tűzoltóságunk, a leendő sportcsarnokunk kivitelezésére pedig minden engedélyünk megvan, és abban bízunk, hogy a forráshiányt hamarosan leküzdjük és hozzákezdhetünk a megvalósításához. Valamikor volt uszodánk is, erről azonban jelenleg nem álmodunk. Szólnom kell a közelmúltban tartott Vitézlő túráról, amely egyszerűen berobbant a köztudatba, már ezer fölött van az indulók száma. A rajthoz állók megismerkedhetnek a szépséges Bódva-völgy természet földrajzával, miközben az esemény Olimpiai Ötpróba pontszerző helyszín. A városnapok keretében éjszakai túrát is ajánlunk, augusztusban pedig a közeli Rakacai tározónál a vizes sportokat mutatjuk be az érdeklődőknek.

Helyben élő polgárként személy szerint már előre tekintek: indulok a jövő tavasszal esedékes helyhatósági választáson, szeretném folytatni azt a városfejlesztő munkát, amelyet a képviselő testülettel és a helyi lakossággal karöltve végzek. A munkahelyteremtés továbbra is elsőbbséget élvez nálunk, most a leendő ipari parkunk engedélyeinek beszerzésénél tartunk. A belterületi rekonstrukció keretében folytatjuk csapadékvíz-elvezetési programunkat, a középületeink energetikai felújításait és fontos teendőnk a Csáky-kastély felújítása is.”