Magyarország a Nemzeti Energia- és Klímatervben vállalta, hogy a hazánk végsőenergia-felhasználása 2030-ban nem haladhatja meg a 2005-ös értéket, amennyiben mégis meghaladjuk ezt a határtértéket, a többletet kizárólag karbonsemleges energiaforrásból fedezhetjük. A vállalás sikeres teljesítésének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelésében rejlik.

PR cikk kép
Fotó: Preport PR Kft.

Az Integrált Energiahatékonysági Projekt elsősorban a gazdaság és a másodsorban a háztartások energiatudatosságának fokozását tűzte ki célul, így növelve az energiahatékonysági beruházások számát, hozzájárulva az ország energiaimportjának csökkenéséhez, az ellátásbiztonság erősítéséhez, valamint a versenyképesség növeléséhez.

A fejlesztés hasznos eszközöket biztosít a közintézmények és a magánfelhasználók számára, amelyek hozzájárulnak a hazai energiahatékonysági célok teljesítéséhez. Eredményeként egyszerűsödni fognak az energiahatékonysággal kapcsolatos ügyintézési eljárások, könnyen áttekinthető, felhasználóbarát informatikai rendszerek jönnek létre, valamint növekszik az energiahatékonysági szakpolitikák eredményessége.

A projekt fontos eleme az átfogó energiahatékonysági példatár, amelynek segítségével a felhasználók számára hasznos ismeretek válnak közérthető formában hozzáférhetővé a tudatos energiafelhasználásról, az energiahatékonyságot növelő beruházásokról, felújítások gyakorlati megvalósításának lépéseiről. A fejlesztések által elérhető energiamegtakarítás mértéke energiakalkulátor segítségével lesz kiszámolható.

A projekt keretében frissül az EKR katalógus és az azt alátámasztó számítási modellek rendszere. A katalógus átláthatóvá és tervezhetővé teszi a kötelezettek és az érintettek számára elismertethető intézkedéseket és az azokból származó energiamegtakarítást.

Továbbfejlesztjük az Energiainformációs Nyilvántartási Rendszert, így a szigetszerűen működő modulokat egységes rendszerbe foglaljuk, aminek eredményeként javul a modulok közötti adatáramlás, gyorsabbá, egyszerűbbé válnak a folyamatok.

A potenciális beruházók számára a keresleti és a kínálati elemeket is bemutató hőtérkép készül, amely segítséget nyújt a jövőbeli fejlesztésekhez, új távhőbekapcsolásokhoz.

A Partnerkereső biztosítani fogja az energetikában dolgozó szakemberek és szervezetek könnyű kereshetőségét és kiválasztását.

A projekt megnevezése: KEHOP-5.2.14 Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer Beindításának Ösztönzése

A projekt azonosító száma: KEHOP-5.2.14-21-2021-00001

PR cikk kép