Sajnos sok gyártó egyáltalán nem vagy lassan alkalmazza a fenntartható gyakorlatokat. Hasonlóan a textiliparhoz, a cipőiparnak is komoly környezeti hatása van. A lábbelik gyártásához nagy mennyiségű vízre van szükség, átlagosan páronként körülbelül 8000 liter. A gyártási folyamat vegyi anyagokat, ragasztókat és cserző vegyszereket alkalmaz, melyek a gyárakból kifolyó anyagokon keresztül jutnak be a környezetbe.

Ezenfelül a cipőiparnak jelentős az energiafogyasztása. A növénytermesztéstől az alkalmazott gépek üzemeltetéséig a cipőgyártó cégek fosszilis tüzelőanyagokat használnak, amelyek üvegházhatású gázokat bocsátanak ki.

A szennyezés másik forrása a cipők elszállítása a gyárakból a viszonteladókhoz. Általában a legtöbb cipőt nem hasznosítják újra, hanem hulladéklerakókba kerülnek. A cipőiparnak jelentős társadalmi hatása is van. A lábbelik túlnyomó többségét a fejlődő országokban gyártják, ahol a munkavállalók gyakran alacsony bért kapnak. Emellett gyakran rosszak a munkakörülmények a gyárakban, és a dolgozóknak hosszú órákat kell dolgozniuk veszélyes vagy káros környezetben.

És itt van a bőr, amelynek használata etikai kérdéseket is felvet.

Fotó: Munkavedelemplusz.hu

 

Hogyan lehet védeni a környezetet a munkavédelmi cipők gyártása során?

Az egyik fő szempont az alapanyagok kiválasztása és felhasználása. A fenntartható forrásból származó alapanyagok, mint például az organikus pamut, a környezetbarát bőr vagy a növényi alapú anyagok, előnyösek lehetnek a hagyományos, környezetszennyező anyagokkal szemben. Ezek az alapanyagok csökkenthetik a káros vegyi anyagok és a természeti erőforrások használatát.

A gyártási folyamatban is fontos a fenntarthatóság. A környezetbarát technológiák és gyártási módszerek alkalmazása, mint az energiahatékony gépek és a vízvisszanyerő rendszerek, csökkenthetik a termelés környezetre gyakorolt negatív hatásait. Emellett a munkavédelmi cipők tervezése során olyan innovatív megoldásokat lehet alkalmazni, amelyek minimalizálják az anyagveszteséget, és javítják a termékek élettartamát a javítható, újrahasznosítható alkatrészek használatával.

A logisztikai és szállítási folyamatok is kulcsszerepet játszanak a fenntarthatóság szempontjából. Azok a cégek, amelyek törekszenek a környezetbarát szállítási megoldásokra, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású járművek vagy a közúti szállítás optimalizálására, csökkenthetik ökológiai lábnyomukat.

A munkavédelmi cipők élettartamának növelése és a hulladék minimalizálása is fontos része a fenntarthatóságnak. A megfelelő karbantartás és a javíthatóság elősegítheti a cipők hosszabb élettartamát, míg a visszaváltható és újrahasznosítható anyagok felhasználása csökkentheti a hulladék mennyiségét és a természeti erőforrások kizsákmányolását.

A fogyasztók szerepe is kiemelkedő fontosságú a fenntarthatóság előmozdításában. Az informált vásárlók, akik tudatosan választanak fenntarthatóbb munkavédelmi cipőket, ösztönözhetik a gyártókat és az iparágat a környezetbarát gyakorlatok és termékek fejlesztésére. Ahogy a fogyasztók egyre inkább érdeklődnek a fenntarthatóság iránti vásárlásaik során, fokozott elvárásokat támasztanak a gyártókkal szemben.

A technológia a költségek kérdésének kezelésében is segít. A fenntartható lábbelik előállításához használt anyagok általában drágábbak. Az újrahasznosításuk azonban egyre megvalósíthatóbb. Ennek következtében a közeljövőben valószínűleg csökkenni fognak az alapanyagok beszerzési költségei.

Portwest Planet – Jövőnk megóvása

Az etikus és a felelősségteljes működés alapvetően meghatározza a Portwest üzleti stratégiáját. A fő cél az, hogy minimálisra csökkentsék általuk felhasznált természeti erőforrásokra gyakorolt hatást.

Fotó: Munkavedelemplusz.hu

Teljes mértékben tudatában vannak annak, hogy munkatársaik elengedhetetlenek üzleti céljaink eléréséhez. A cég elkötelezetten törekszik arra, hogy minden munkavállaló biztonságát, emberi jogait és jólétét tiszteletben tartsák. Ennek érdekében kifejlesztettek egy új kezdeményezést, amely világosan meghatározott rövid és hosszú távú fenntarthatósági célokat tűz ki.

Ezt a kezdeményezést Portwest Planetnek nevezzük.

Környezetvédelem

A Portwest csatlakozott az Egyesült Királyság műanyagpaktumához, amely átalakítja az Egyesült Királyság csomagolási ágazatát és hozzájárul a környezet műanyaggal való szennyezésének a megállításához. Ruházati termékeink 85 százaléka rendelkezik az OEKO-TEX® STANDARD 100 tanúsítvánnyal, amely biztosítja, hogy a termék minden egyes összetevőjét alaposan ellenőrizték a káros anyagok tekintetében.

A Portwest teljes tulajdonú gyárai a WRAP Gold Standard minősítéssel rendelkeznek, ami a varrott termékek ágazatában a felelősségteljes gyártást elősegítő program legnagyobb, független minősítése. 2021-ben a Portwest új környezetbarát termékcsaládot indított el. Ezeket a termékeket felelősségteljes beszerzéssel és a lehető legkörnyezetbarátabb gyártással állították elő.

A Portwest részt vesz a Sedex online platformján, amely a vállalatok számára globális ellátási láncok munkakörülményeinek kezelésére és javítására szolgáló vezető eszköz. Saját tulajdonú gyáraikat a Sedex Members Ethical Trade Audit (SMETA) segítségével auditálják.

Rendelkeznek egy átfogó tanulási és fejlesztési programmal, amelyben százszázalékos elkötelezettséget kérnek a vállalati etikai, korrupcióellenes és vesztegetés elleni képzésben. Az informatikai biztonság kiemelt prioritást élvez, határozottan védelmezik beszállítóik, ügyfeleik és munkatársaik üzleti információit.

A Portwest a vezető biztonsági ipari kutatási és technológiai központok közé tartozik. Termékeiket független tesztházak vizsgálják és tanúsítják, hogy megfeleljenek az európai, amerikai, ausztrál és új-zélandi szabványoknak.

A fenntartható alapanyagok, a környezetbarát gyártási folyamatok, a hatékony logisztika, az élettartam meghosszabbítása és a fogyasztói tudatosság mind fontos tényezők a fenntartható jövő felé vezető úton. 

Környezetbarát Portwest Planet termékek vásárlásához keresd a gyártó legnagyobb hazai forgalmazóját, a Munkavédelem+-t.