Az omikron-variáns a koronavírus korábbi változatainál tovább marad életképes a műanyag felületeken és az emberi bőrön – írja a Reuters.

Az omikron nagyfokú fertőzőképessége segíthetett abban, hogy kiszorította a korábban domináló delta-variánst – állapították meg japán kutatók laboratóriumi vizsgálatok alapján. A koronavírus eredeti változata, valamint az alfa-, béta-, gamma- és delta-variánsok egyenként körülbelül 56; 191,3; 156,6; 59,3 és 114,0 óráig maradtak fertőzőképesek a műanyag felületeken. Az omikron azonban túltett az eddigi változatokon, és 

akár 193,5 órán keresztül – azaz több mint egy hétig – is életképes maradt a plasztikfelületeken.

Fotó: Shutterstock

A vizsgálatok alapján a bőrfelületeken is tovább maradt virulens a jelenlegi hullámot okozó variáns. Holttestekből vett bőrminták alapján a vírus átlagos túlélési ideje 8,6 óra volt az eredeti változat esetében, 19,6 óra az alfa, 19,1 óra a béta, 11,0 óra a gamma, 16,8 óra a delta, míg 21,1 óra az omikron esetében.

A bőrfelületek fertőtlenítésére továbbra is az alkoholtartalmú kézfertőtlenítők a legmegfelelőbbek, melyek az összes változatot 15 másodperc alatt képesek semlegesíteni.