Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője elmondta, hogy a teljes védettség kialakulásához három oltás szükséges, ezért aki már több mint három-négy hónapja felvette a második oltást, annak mindenképpen ajánlott kérni a harmadik, emlékeztető vakcinát is – írja az Infostart.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A magyarországi ajánlás szerint a súlyosan immunhiányos vagy daganatos betegek számára javasolt elsősorban a negyedik oltás felvétele,

de mindenképpen fontos a háziorvossal konzultálni a vakcina felvétele előtt – mondta el a főorvos. Hozzátette, hogy az izraeli tapasztalatok alapján a negyedik oltást a 60 év felettieknek is érdemes lehet beadatni, hiszen csökkenti a súlyosabb megbetegedés és az intenzív osztályra kerülés kockázatát.

Kiemelte azt is, hogy az influenza és a koronavírus elleni védőoltások egyszerre is felvetők és a jelenleg ismert koronavírus elleni védőoltások nem befolyásolják a Parkinson-kórt. A kisgyermekek oltásával kapcsolatban elmondta, hogy aki nem tartozik a veszélyeztetettek csoportjába, átesett a fertőzésen és meggyógyult, abban az esetben felesleges lehet az oltás.