Szerdától már az 5-11 éves korosztályt is lehet regisztrálni koronavírus elleni védőoltásra. A gyerekek december 15-től kórházakban vagy a házi gyermekorvosoknál kaphatják meg a vakcinát.

Azokat is bátran oltassák be a szüleik, akik már átestek a koronavírus fertőzésen

– javasolja Népszavának nyilatkozva Mészner Zsófia infektológus, védőoltás-specialista.

Fotó: Shutterstock

Az előírt oltási protokoll szerint azt, aki igazoltan átesett már a Covid-19 fertőzésen, három hónapig, nem érdemes beoltani. Ez amiatt van így, mert a mai tudásunk szerint 3-6 hónapon belül minimális esély van arra, hogy valaki újból megfertőződjön és megbetegedjen.

A gyermekek regisztrálására a vakcinainfo.gov.hu oldalon keresztül van lehetőség.

A jövő héten érkező, csaknem 136 ezer adagos Pfizer-szállítmány olyan vakcinákat tartalmaz, amely az 5-11 éves korosztálynak adhatóak. Várhatóan csak a beérkező mennyiség felét használhatják fel az oltópontok december 15-től, a másik felét félreteszik, és az lesz a 21 nap múlva esedékes második adag.

Amiatt, hogy ne lehessen összekeverni a más korosztályoknak adható oltásokkal, az 5-11 évesek oltóanyagát narancssárga kupakkal is megkülönböztette a gyártó. A 12 év felettieknek szánt oltóanyaggal az 5-11 éves korosztály nem oltható.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása alapján akut betegségben szenvedő gyerekek eseténben az orvos dönt arról, beadja-e az oltást. Lázas gyermek nem kaphat vakcinát, csak akkor, ha már meggyógyult. Az oltás után, csakúgy mint a felnőttek esetében, 15-30 percet még a rendelőben kell tölteni.

A gyerekek általában jól viselik az oltásokat, és a Pfizer szóban forgó vakcinája minden életkorban a legjobban tolerálhatók közé tartozik

– tette hozzá Mészner Zsófia.