A lengyel kormány két vezető képviselője, Mateusz Morawiecki miniszterelnök és Jarosław Kaczyński kormányfőhelyettes a cseh és szlovén kormányfővel együtt vonaton érkezett Kijevbe. A látogatók már este találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

A megbeszélés után Morawiecki és Fiala arról biztosította az ukrán vezetést és népet, hogy az nem hagyja őket magukra. A lengyel kormányfő egyúttal felszólította az uniót, hogy ennek bizonyítékaként gyorsan adja meg Kijevnek a tagjelölti státust.

A lengyel képviselők szerint nemzetközi békefenntartó missziót kellene küldeni Ukrajnába, akár a részéről, akár szélesebb keretekben.

Olyan erőről lehet szó, amely meg is tudja védeni magát a veszélyes területen – tette hozzá. Smihal miniszterelnök méltatta Morawieckiék bátorságát, hogy a háborús körülmények között is vállalták a kockázatos látogatást.

Fotó: Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő Facebook-oldala

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója megerősítette, hogy szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ül a konfliktus megoldásán dolgozó orosz és az ukrán delegáció. Az ukrán illetékes korábbi nyilatkozatában úgy vélte, hogy mutatkozik némi tér a kompromisszumra. Ez utóbbit erősítette meg szerda hajnali nyilatkozatában Zelenszkij is, aki az Interfax hírügynökség jelentése szerint kijelentette, hogy a két fél álláspontja realisztikusabb lett.

Európának meg kell értenie, hogy ha elveszíti Ukrajnát, akkor nem lesz többé a régi, csupán egy legyőzött, megalázott változata lesz korábbi önmagának. Én viszont erős és határozott Európát szeretnék

– írta Morawiecki a Twitter-oldalán.