Egyelőre senki sem tudja, hogyan jut el Kijevbe Petr Fiala cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Jansa szlovén miniszterelnök. Mint ismert: a három kormányfő nevében Fiala jelentette be váratlanul kedd reggel, hogy meglátogatják Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt. 

Az Origo azóta úgy tudja: a várható fegyverszállítmányokról lesz majd szó a találkozón, ezért is nem vesz részt az eseményen a magyar kormányfő, Orbán Viktor, mivel Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába. 

A BBC brit hírtelevízió internetes oldala most arról ír, hogy az egész utazás rejtélyes.

Szakértők szerint helikopterrel és repülővel lehetetlen Kijevbe jutni, az ostromlott városban bármelyik oldalról lőhetnek egy ismeretlen járműre. Autóval viszont a lengyel határtól nagyjából hét órás az út. Vagyis, ha Fiala reggeli bejelentésekor el is indultak, csak késő délután érnek az ukrán fővárosba. Nem beszélve arról, hogy autóval közlekedni sem életbiztosítás most Ukrajnában.

Fotó: Zurab Kurcikidze

A BBC szerint így egyedül a vonat marad , mint lehetséges közlekedési eszköz, de ez is több mint hét órát venne igénybe, a Kijevbe tartó járatok pedig korlátozottak. A BBC úgy tudja, Fiala múlt héten tájékoztatta tervükről az vezetőit, hogy az Európai Tanács delegációjaként utaznának. A BBC-nek nyilatkozó EU-vezető szerint azonban erre semmilyen jóváhagyást nem kaptak Fialáék és ők az egészről mindössze hétfő este értesültek. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kiemelte: támogatják Ukrajnát a háborúban, de egy ilyen útnak óriási kockázatai vannak.