Garri Kaszparov orosz emberi jogi aktivista és volt sakkvilágbajnok csütörtökön felszólította a világhatalmakat, hogy keményebb katonai és gazdasági stratégiát alkalmazzanak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben az ukrajnai invázió miatt.

Fotó: Shutterstock

A Reutersnek adott interjújában Kaszparov azzal fordult a nyugati országokhoz, hogy hívják vissza nagyköveteiket Moszkvából, zárják ki Oroszországot az Interpolból, és létesítsenek repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett.

"Oroszországot vissza kell taszítani a kőkorszakba, hiszen a rezsim túléléséhez létfontosságú olaj- és gázipar, valamint a többi érzékeny iparág sem tudna működni nyugati technológiai támogatás nélkül" - mondta a sakkvilágbajnok.

A New York-i székhelyű Emberi Jogi Alapítvány volt elnöke, aki - amíg Moszkvában élt - aktív szerepet játszott a Kreml-ellenes ellenzéki tiltakozó mozgalomban, a Reutersnek azt is kijelentette, hogy addig nem lehet béke a térségben, amíg Putyint el nem távolítják a hatalomból, miután minden képzeletet felülmúló háborús bűnöket követett el.

Kaszparov támadta Joe Biden amerikai elnököt is, amiért nem lépett fel korábban és agresszívebben Putyinnal szemben. "Remélem, hogy az amerikaiak felülvizsgálják a stratégiájukat, és erőt mutatnak" – tette hozzá.