Horvátország felmentést kér a készülő európai uniós olajembargó alól a rijekai finomító részére, hogy továbbra is exportálhasson Oroszországból olyan kőolajszármazékokat, amelyek a dízel gyártásához szükségesek – írta pénteken a Vecernji List című horvát napilap brüsszeli tudósítója, nem hivatalos forrásokra hivatkozva.

A lap megkeresésére az INA horvát olajipari vállalat elmondta, hogy a vákuum gázolaj (VGO) elengedhetetlen a dízel gyártásához, az INA finomítóját pedig a termelési folyamatban a felhasználásra optimalizálták. 

Mivel a VGO ellátási forrásai korlátozottak, az INA továbbra is elkötelezett a vásárlása mellett.

An employee looks towards refining towers at the INA Industrije Nafte d.d. oil refinery on the shores of the Adriatic sea in Urinj, near Rijeka, Croatia, on Thursday, May 23, 2013. Croatia, whose economic development was stifled by Europe's bloodiest fighting since World War II, is trying to revive growth after four years of recession or stagnation. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images 169398601
Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette a testület javaslatát, miszerint az orosz kőolaj behozatalát hat hónapon belül le kellene állítani, a finomított kőolajtermékek importját pedig az év végéig kellene megszüntetni.

A Vecernji List szerint még nem született végső döntés. Mivel több ország is felmentést kért, lehet, hogy a javaslatot más formában fogadják el. Egyelőre nem lehet tudni, Zágráb kérése termékeny talajra talál-e vagy sem.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában úgy fogalmazott, hogy atombomba lenne a magyar gazdaságra a bizottság terve az olajembargóról, és a javaslatot postafordultával visszaküldte a bizottság elnökének. A miniszterelnök szerint több százmilliárd forintba kerülne a finomítóink átalakítása, amelyre nem lenne elég a másfél év, legalább öt évet venne igénybe.

Két év haladékot kaphat Magyarország az olajembargóra

Enyhül Brüsszel álláspontja, de még mindig távol van a magyar kormányétól az orosz olaj kérdésében.