Az Európai Bizottság szerdán új szankciókat terjesztett elő a Kreml ellen, amelyek magukban foglalják az orosz kőolajimport szankcionálását is –  írja a CNBC

Az intézkedések célja, hogy csökkentsék vagy teljesen leállítsák az Európai Unióba irányuló orosz energiaellátást. 

Ennek az az oka, hogy a kontinens számos energiaforrás tekintetében függ Oroszországtól. Az unió statisztikai hivatala szerint 2020-ban az orosz olajimport az EU nyersolajbeszerzéseinek mintegy 25 százalékát tette ki. 

Bár a bizottság elnöke erről nem beszélt, a Reuters brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy Magyarország és Szlovákia 2023 végéig folytathatja az orosz olaj vásárlását a már meglévő szerződések alapján. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy a mentesség kiterjed-e a finomított termékekre is. Egy másik forrás szerint erre a kompromisszumra szükség volt Brüsszel részéről, hogy biztosítsák a döntéshez szükséges támogatást.

Az hatodik szankciós csomagja mások mellett 

olyan magas rangú katonatiszteket von az uniós megszorító intézkedések hatálya alá, akik háborús bűnöket követtek el Bucsában, vagy felelősek Mariupol ostromáért. 

BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 27: European Commission President Ursula von der Leyen holds a press conference on Russia’s unilateral halt of gas deliveries to certain EU member states at the European Union Commission headquarter in Brussels, Belgium on April 27, 2022. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: DURSUN AYDEMIR / AFP

Az intézkedések újabb csomagja továbbá a Sberbankot és két másik nagy bankot is kizárna a SWIFT-rendszerből. Emellett három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatónak tiltja meg az uniós műsorszórást minden platformon, kábelen, műholdon, interneten és okostelefonos alkalmazásokon keresztül egyaránt – közölte az uniós bizottság elnöke.

Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy nem lesz könnyű, de egyszerűen bojkottálni kell az orosz az olaj- és gázimportot. 

Az összes orosz olajat fokozatosan kivonjuk a piacról 

– jelentette ki, majd hozzátette, hogy mindez rendezett módon történik majd. 

A kőolajat hat hónapon belül, a finomított termékeket pedig 2022 végéig kivonjuk a forgalomból

– mondta.  

Az Európai Uniónak egységesen kell meghoznia egy ilyen jelentős döntést, ezért eddig nem volt lehetőség arra, hogy elszakadjon a közösség Oroszország fosszilis energiahordozóitól. Korábban a VG beszámolt arról, annak érdekében, hogy az egység megszülethessen, a döntéshozók kénytelenek kompromisszumos megoldást keresni, hogy például Magyarország és Szlovákia számára is elfogadható legyen a döntés. 

Németország már jelezte, hogy ugyan nagyon fájdalmas lenne a gazdasága számára az elszakadás az orosz olajtól, válságba nem sodorná az országot. Ezzel együtt azt is elismerték, nem minden ország áll készen rá, hogy ekkora áldozatot hozzon, és fizikailag sem lenne képes pótolni az orosz olajat.