Megtartotta a Takarék Jelzálogbank Nyrt. az év első jelzáloglevél-aukcióját, amelynek keretében nyilvános ajánlattételre bocsátotta a 2032-es lejáratú, évi 5,75 százalék fix kamatozású zöldjelzáloglevél második sorozatrészletét. A 10 milliárd forintra meghirdetett aukció keretében a tőkepiaci szereplők 15,175 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot, amelyből a bank 10 milliárdot fogadott el.

A bevételből a Takarék Jelzálogbank kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, zöldnek minősített használt lakás vásárlását, valamint használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozza, ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez és a klímaváltozás mérsékléséhez.

Mind az üzleti, mind az ősszel meghirdetett ESG-stratégiánk megjelöli célként az új, energiahatékony épületek finanszírozási arányának növelését a jelzáloghitel-állományon belül, illetve a kifejezetten az energiahatékonyságot szolgáló felújítások hitelezésének ösztönzését. Szeretnénk partnereinket a zöldinnovációk iránti nyitásra is motiválni: nem véletlenül, hiszen a mostani jelzáloglevél-aukciónk sikere azt is jelzi, hogy hazánkban egyre népszerűbbek a fenntartható termékek és szolgáltatások

 – nyilatkozott Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója.