Egyszerre sújtják a gazdaságot a jelentősen csökkenő reálbérek, az és az emelkedő élelmiszer-infláció. Az idei évben ezért enyhe recesszióra számítunk – nyilatkozta Catherine L. Mann, a Bank of England monetáris tanácsának a tagja a Növekedés.hu-nak. A jegybankárt, aki a Lámfalussy Konferencián tartott előadást, az eddigi inflációs válságok közös vonásairól és a kelet-európai vendégmunkásokról is kérdeztük.

A szakember szerint rendkívüli kihívással néz szembe a Bank of England, hiszen a gazdaság kínálati oldalán csökkenő foglalkoztatottsággal, gyenge termelékenységgel, illetve a beruházások visszaesésével is számolni kell. Hozzátette, hogy az idei évre nézve enyhe recesszióra számítanak.

Az élelmiszer-infláció kapcsán azt mondta, hogy bár az élelmiszer alapvető létszükséglet, a háztartásoknak most is van lehetősége ezen spórolni. 

 

Ehhez elsősorban a vásárlói kosaruk megváltoztatására van szükség, beleértve a megszokott márkák lecserélését is. Ezt jelentősen megkönnyíti, hogy komoly verseny van az élelmiszerpiacon 

 

– nyilatkozta. Azt is mondta, hogy az élelmiszerárak egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá a fogyasztói árindex emelkedéséhez az Egyesült Királyságban. Ennek főbb okai közt említhető meg a globális ellátási láncok akadozása – beleértve a különböző kínálati korlátokat –, az energiaárak emelkedése, a műtrágya rendkívüli drágulása, amelyet nagyrészt az ukrajnai háború okozott, valamint a kedvezőtlen időjárási feltételek.