Legalább 36-an meghaltak Brazília délkeleti tengerparti vidékén a heves esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban – közölték Sao Paulo állam hatóságai helyi idő szerint vasárnap.

A mentőcsapatok további áldozatok után kutatnak, megtisztítják az elöntött utakat, amelyek számos turistát zártak el a világtól. A látogatók a brazil karneválokra érkeztek az országba.

Az előrejelzések szerint az esőzés folytatódik Sao Paulo állam tengerparti részén, ami megnehezíti a polgári védelem és a tűzoltóság mentőalakulatainak munkáját, és azzal fenyeget, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekedhet.

Sao Paulo állam hat városában rendkívüli állapotot hirdetettek, miután szakértők szerint példátlan, extrém időjárási helyzetben van a régió. A szövetségi kormány több minisztériumát kérte fel, hogy segítse az áldozatokat, állítsa helyre az infrastruktúrát és kezdje el a helyreállítást.

Hétfőn Tarcísio Freitas, Sao Paulo kormányzója szövetségi tisztségviselőkkel találkozik, hogy összehangolják a katasztrófa miatti intézkedéseket – írta közleményében az állam.

Latin-Amerika legnagyobb, a brazil Santos városában lévő kikötőjének működése az óránkénti 55 kilométert meghaladó sebességű széllökések és az egyméteresnél magasabb hullámok miatt vasárnap leállt.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, aki az északkeleti Bahia államban vett részt a karneválon, hétfőn meglátogatja a katasztrófa által leginkább sújtott területeket.