Havi összevetésben nőtt, az előző évhez képest visszaesett júniusban az ipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban az Eurostat szerdán felkerült nyilvánosságra hozott adatai szerint. Az eurózónában májushoz képest 0,5 százalékos a növekedést mértek a korábbi stagnálás helyett és a várt 0,1 százalékos csökkenés helyett, az EU-ban 0,4 százalékost.

Operators work at the battery workshop of the Stellantis cars factory in Hordain, northern France on October 27, 2022. The Stellantis group, born from the merger of PSA and Fiat-Chrysler, will launch the mass production of hydrogen-powered commercial vehicles in its factory located in Hordain, northern France, the carmaker's CEO, Carlos Tavares, announced on October 27, 2022. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)
Éves szinten kisebb lett a visszaesés a vártnál.
Fotó: Sameer Al-Doumy / AFP

Az EU-ban a tőkejavak termelése 0,7 százalékkal csökkent a májusi 1,2 százalékos növekedés után, míg az energiatermelés 0,5 százalékkal nőtt az előző havi 2,5 százalékos visszaesést követően. Eközben a nem tartós fogyasztási cikkek, illetve a tartós fogyasztási cikkek és a köztes javak termelése egyaránt 0,4 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

Éves szinten az euróövezetben az ipari termelés visszaesése 1,2 százalékra mérséklődött a májusi 2,5 százalék csökkenésről a piacok által jelzett 4,2 százalékos zuhanást helyett, míg az Európai Unióban ugyancsak 1,2 százalék volt a termelés csökkenése júniusban a májusi 2,1 százalék esés után.

Egy hónap alatt az ipari termelés Írországban (plusz 13,1 százalék) és Dániában (plusz 6,3 százalék) nőtt a legjelentősebben és Svédországban (mínusz 5,3 százalék), illetve Finnországban és Máltán csökkent a legnagyobb mértékben, egyaránt 3,3 százalékkal.

Éves viszonylatban az ipari termelés Dániában (plusz 12,3 százalék) és Írországban (plusz 8,3 százalék) bővült a legjelentősebben, a legnagyobb visszaesést pedig Észtországban (mínusz 12,7 százalék) és Bulgáriában (mínusz 9,3 százalék) mérték.