A vezető orosz ellenzéki személyiség, Alekszej Navalnij holttestét a hatóságok Oroszországban visszaadták édesanyjának – közölte a szóvivője az X-en. A bejegyzésében Kira Yarmys köszönetet mondott mindenkinek, aki korábban hangosan követelte, hogy adják át aktivista maradványait.

(FILES) Russian opposition leader Alexei Navalny stands inside a glass cell during a court hearing at the Babushkinsky district court in Moscow on February 20, 2021. Russian opposition leader Alexei Navalny died in prison, Russian agencies announced on February 16, 2024. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Alekszej Navalnij
Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

A temetés még hátra van

– írta.

Navalnij anyja az elmúlt hetet a börtönhöz közeli városban töltötte.

A temetés részleteit még nem határozták meg, mondta Yarmysh, és nem világos, hogy a hatóságok beleavatkoznak-e.

Navalnij özvegye, Julija Navalnaja korábban a holttest szabadon bocsátását követelte, Vlagyimir Putyin orosz elnököt pedig az ortodox keresztény értékek kigúnyolásával vádolta.

Az amerikai kormányzat pénteken bejelentette, hogy újabb szankciókkal sújtja Oroszországot Alekszej Navalnij halála után azzal a céllal, hogy csökkentsék Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai háborút finanszírozó több milliárd dolláros energiabevételt.

A washingtoni pénzügyminisztérium szóvivője szerint az Egyesült Államok 

több mint 500 új szankciót fog kiszabni

orosz vállalatokra és magánszemélyekre, valamint más országok cégeire, amelyek hozzájárulnak az orosz katonai és ipari termeléshez. Ez új exportkorlátozásokat jelent száz olyan szereplő ellen, aki „hátsó kaput biztosítanak az orosz háborús gépezet számára”.

Yulia Borisovna Navalnaya, a pénteken elhunyt orosz ellenzéki vezető felesége szerint a férfi mérgezés miatt halhatott meg, újból novicsokot juttathattak a szervezetébe, mint 2020 nyarán, amikor a férfi kómába esett. A nő videóüzenetben vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt azzal, hogy megrendelte a férje megölését, majd eljrejtette a holttestét arra az időre, míg az idegméreg nyomai eltűnnek a férfi szervezetéből. Mint ismert Navalnij családját napok óta nem engedték a fia holttestéhez. 

Navalnaya szerint a férjét azért ölette meg Putyin, mert "nem tudta megtörni".