Közélet

Navalnij-mérgezés: a német külügyér szerint az orosz államhoz vezetnek a szálak

Heiko Maas szerint sok jel utal arra, hogy az orosz állam áll a mérgezés hátterében. Moszkva szerint Berlin kettős játékot játszik a nyomozás ügyében.

Sok jel utal arra, hogy az orosz állam áll az Alekszej Navalnij ellen novicsok harci idegméreggel elkövetett támadás mögött – mondta a német külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Heiko Maas a Bild am Sonntag című német lapban közölt interjúban kiemelte, hogy ha az orosz kormánynak nincs köze az orosz ellenzék vezető alakjaként számon tartott politikus megmérgezéséhez, akkor ezt a saját érdekében igazolnia kell tényekkel. Ha viszont tovább folytatja a „ködösítést”, akkor csak arra lehet gondolni, hogy „van valami rejtegetni valója”.

A német diplomácia vezetője aláhúzta:

az ultimátumok nem segítenek senkinek, de ha az orosz fél a következő napokban nem mozdítja előre az ügy feltárását, tárgyalnunk kell partnereinkkel a válaszról.

Rámutatott, hogy Navalnij ellen nemzetközi tiltás alá vett harci idegméreggel követtek el támadást.

Ez a brutális és aljas bűncselekmény a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény súlyos megsértése, és nem maradhat érezhető reakció nélkül

– jelentette ki Heiko Maas.

Az orosz állam, illetve kormány közreműködésére utaló jelekről azt mondta, hogy az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett novicsokhoz nagyon kevesen férnek hozzá, és „ezt a mérget használták állami szervek a volt hírszerző Szergej Szkripal elleni támadáshoz”.

Heiko Maas
Fotó: AFP

Arra a német belpolitikában széles körben tárgyalt javaslatra, hogy megfelelő válaszlépés lenne Alekszej Navalnij megmérgezésére, ha felfüggesztenék az orosz földgázt Németországba Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt szállító Északi Áramlat földgázvezeték újabb vezetékpárja, az Északi Áramlat-2 építését, a fejlesztést kezdettől támogató és a politikai vitákból kivonni igyekvő német szövetségi kormány tagja megjegyezte: „remélem, hogy az oroszok nem kényszerítenek az Északi Áramlat-2-re vonatkozó álláspontunk megváltoztatására”.

Hozzátette, hogy a következményekkel is számolnia kell mindazoknak, akik a kivitelezés leállítását követelik. Rámutatott, hogy a fejlesztésben tizenkét európai országból több mint száz vállalkozás vesz részt, és nagyjából minden második német.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

A német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriumában kimutatták, hogy

Novicsok típusú mérget juttattak a szervezetébe.

A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szerdán közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről – közölték.

A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, így nincs miért nyomozást indítani.

Moszkva szerint Berlin kettős játékot játszik

Berlin kettős játékot játszik azzal, hogy nyomozást sürget a szerinte megmérgezett Alekszej Navanij orosz ellenzéki politikus ügyében, miközben szándékosan elhúzza ezt a folyamatot azzal, hogy nem válaszol Moszkva adatigénylésére – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap a Rosszija 24 hírtelevízióban.

Zaharova felhívta a figyelmet arra, hogy a berlini igazságügyi hivatal csak pénteken kapta meg a német hatóságoktól az orosz főügyészség augusztus 27-i jogsegély-kérelmét. A szerv csak ezt követően bocsátkozik majd mérlegelésbe.

Berlin a válasz visszatartásával fékezi a nyomozás folyamatát, amit sürget. Szándékosan?

– fogalmazott Zaharova.

Egyelőre nem bizonyos, hogy Németországban nem folytatnak-e kettős játékot

– nyilatkozott a szóvivő.

Emlékeztetett rá, hogy az orosz orvosok is együttműködési javaslattal fordultak az ügyben a német orvosi kamara elnökéhez. Zaharova szerint a gyorsaság kérdésében a német fél érdemel szemrehányást, és közölte, hogy Moszkva a nap 24 órájában kész a kooperációra.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án, miután ellenzékiekkel tárgyalt és korrupcióellenes leleplező videót forgatott Szibériában, rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton.

A gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak.

Berlin egyeztetést kezdett európai uniós, illetve NATO-partnereivel a megfelelő válaszlépésekről. Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott.

mérgezés Alekszej Navalnij Heiko Maas novicsok Oroszország
Kapcsolódó cikkek