BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cigarettacsempészek martalékai lettek a gázai segélyszállítmányok

Szálanként 25 dollárt is elkérnek a cigiért, egyetlen doboz átcsempészése is megéri a kockázatot.

A segélyszállítmányok és raktárak a palesztin csempészek célpontjává váltak, akik a bűntársaik által a szállítmányokban tárolt illegális dohányárut akarják megszerezni – mondják az ENSZ és Izrael tisztviselői. Más helyi bűnözők is megtámadják azokat a járműveket, amelyekről azt gyanítják, hogy cigaretta van elrejtve valahol a fedélzeten. A cigarettát szálanként akár 25 dollárért is eladhatják az elszigetelt Gázában, így akár egy doboz megszerzése is rendkívül jövedelmező lehet.

World Food Programme distributes food aid to displaced Palestinians in Khan Yunis
Fotó: AFP

A cigaretta ára azután szállt el, hogy Izrael a Gázába irányuló szállításokat az alapvető árukra korlátozta, s ez nem tartalmazta a dohányárut.  

A cigarettacsempészet útvonala korábban az Egyiptom és Gáza közötti rafahi határátkelőn keresztül haladt, amelyet a Hamász által támogatott hatóságok ellenőriztek. De amikor az izraeli erők május 6-án átvették az ellenőrzést az átkelőhely felett, ez az ajtó is bezárult a csempészek előtt.

A cigarettacsempészek találtak egy másik útvonalat az Izrael és Gáza közötti Kerem Salom átkelőhelyen, de itt nem tudják félreállítani a teherautókat, hogy kirakják a csempészárut, mint korábban Rafahban.

A segélykonvojok elleni bűncselekmények olyan gyakoriak, hogy több mint ezer teherautónyi segélyszállítmány rekedt az Izraellel közös Kerem Salom határátkelő gázai oldalán. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.