Ingatlan

Most adja ki lakását? Erre érdemes figyelnie

Javult a helyzet az ingatlanpiacon, szakértők szerint a leendő bérlőknek már kevésbé kell elkapkodniuk a döntést, mint egy-két évvel korábban.

Habár még mindig magasak a bérleti díjak az lakóingatlanok piacán, az áremelkedés már nem igazán jellemző. Ez egyrészt a bővülő kínálatnak, másrészt annak köszönhető, hogy a túl magas árakat nem tudják megfizetni a bérlők. Továbbá a kedvező hitelkamatok miatt, aki teheti, inkább ingatlant vásárolt. Ezért egyre inkább jellemző, hogy

azok a tulajdonosok, akik nem akarnak hetekig, hónapokig várni a kiadással egy jobb bérleti díj reményében, kénytelenek a megálmodott ár-igényüket mérsékelni

– hívta fel a figyelmet Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának vezetője.

Fotó: MW

Nyílik az olló a keresleti oldalon

Az árcsökkentést azért érdemes minél hamarabb meglépniük a kiadóknak, mert ha csak egy-két hónapig áll üresen az ingatlan, már annyit buktak rajta, mintha alacsonyabb áron adták volna ki egy évre. Hart Erzsébet szerint nagy árcsökkentések azért nem jellemzőek még a piacon,

a gyakorlat azt mutatja, hogy ha valaki 2-3 hétig nem tudja mondjuk kiadni 100 ezer forintért az ingatlant, akkor is legfeljebb egy 95 ezres árral próbálkozik.

Június-július táján pedig még csekélyebb az árcsökkentési hajlandóság, hiszen a tulajdonosok bíznak a diákok rohamában. Ennek kapcsán ugyanakkor érdemes tudni, hogy ma már nem olyan nagy az a roham, mint évekkel korábban volt, hiszen egyrészt csökkent a diákok száma, másrészt a diák-bérlőkre az jellemző, hogy egyre inkább igyekeznek elnyújtani a „szezont”, tehát megpróbálják nem nyárra időzíteni a bérlakás-keresést Nagy Csaba, a dél-budai Balla Ingatlanirodák régiós szakmai vezetője szerint.

Ráadásul a bérlőknek ma már csak egy részét jelentik a fiatalok, illetve a diákok, akik a felsőoktatásban tanulnak, egyre nagyobb arányban vannak jelen a piacon a vidékről érkező családok, akik a jobb munkalehetőségek miatt költöznek Budapestre

– mondta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának vezetője. Rajtuk kívül persze még sokan képviseltetik magukat a bérlakások piacán, úgyhogy nem beszélhetünk homogén bérlői csoportról.

Fotó: AFP

Ennyit kérnek a belvárosi lakásokért

A belvárosban rendkívül magas árakkal találkozunk, jelenleg a legkisebb stúdió-lakás havi bérleti díja is 130 ezer forintnál kezdődik – jelezte Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A bérlők számára ezek az árak viszont már annyira magasak, hogy inkább a külső kerületekben néznek körül, elsősorban olyan helyszíneken, ahol még elfogadhatók a közlekedési adottságok.

És valóban, egy tipikus, tízemeletesben található 53-59 négyzetméteres panellakás bérleti díja alacsonyabb. Az ilyen ingatlanok bérleti díja a XIX. és a XX. kerületben átlagosan 100-130 ezer forint között alakul, így az ilyen méretű, elsősorban másfél, kétszobás lakásokra mutatkozik a legnagyobb kereslet.

Ennél olcsóbban is lehet persze kiadó lakást találni, de 80 ezer forintos havidíj alatt senki ne számítson arra, hogy bármilyen ingatlant is kibérelhet.

Ezért az összegért is csak egy kevésbé kedvező adottságú bérlakáshoz juthat, mely nem a legkellemesebb környezetben található.

belváros Budapest bérleti díj lakás külváros diákok ingatlan kiadás
Kapcsolódó cikkek