Ingatlan

Nagyobb lakás vásárlása helyett önkiszolgáló raktár

Most fedezik fel itthon a Nyugaton már régen elterjedt önkiszolgáló raktárakat. Az ingatlanárak megugrása is ezek felé tereli a bérlőket.

Új szolgáltatásra generált keresletet a lakás- és albérletárak drasztikus emelkedése Magyarországon is, személyes holmijaikat egyre többen tárolják hosszabb-rövidebb ideig önkiszolgáló raktárakban. A tengerentúlon, a skandináv országokban és Angliában már jó ideje ismert szolgáltatást kínáló cégek először 2009-ben jelentek meg Budapesten, de igazán keresetté csak az utóbbi három-négy évben váltak, párhuzamosan az felpörgése nyomán megugró árakkal.

A négyzetméterárak – mind a használt, mind az új ingatlanok piacán – egyre közelebb kerülnek az egymillió forinthoz, ami többeket a helyigények lefaragására késztet.

Saját pince vagy tároló híján – vagy a több millió forintért kínált tárolók helyett – az önkiszolgáló raktárakban havi néhány tízezer forintért el lehet helyezni a fölöslegessé vált ingóságokat.

Az önkiszolgáló raktárak tipikus ügyfélkörének zömét a költözők és a lakásfelújítók teszik ki, akik néhány hétre, pár hónapra keresnek biztonságos, kulturált megoldást holmijaik tárolására

– válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére az Euro Mini Storage Hungária Kft. operációs vezetője, Forgács Krisztián.

Fotó: MW

A Gyáli úti raktárbázisával a piacon az elsők között megjelenő cég illetékese elmondta: sok külföldi bérlőjük van, nyárra hazautazó diákok például, vagy ide delegált külföldi munkavállalók. Mára megtalálták a szolgáltatást azok a városlakók is, akik otthon nem férnek el, és szeretnének teret felszabadítani, vagy a vásárláskor olcsóbban növelnék a területüket. Ők hosszabb távon gondolkoznak, akár évekre is, miként a külföldön munkát vállaló bérlők, akik itteni lakásukat bérbe adják, és bútoraik, személyes tárgyaik, ruháik egy részét nem költöztetik ki, hanem ideiglenesen önkiszolgáló raktárban tárolják.

Az Euro Mini Storage üzemeltetőjének tapasztalatai szerint

a hat-hét négyzetméteres helyigény a jellemző, amelyért a mai lakásbérleti árak mellett már nem tűnik soknak a 30-40 ezer forintos bérleti díj, ráadásul ekkora helyen egy 50 négyzetméteres lakás berendezése elfér szétszerelve.

A lakáspiac pörgése nemcsak az árak emelkedését hozta magával, hanem a vevők és eladók egyre nagyobb tömegeinek megjelenését is. Az adásvételek számának megugrásával az önkiszolgáló raktárak iránti kereslet folyamatosan nő, a válság utáni évek pangása után a Gyáli úti raktárak területének is 90-95 százaléka stabilan bérbe van adva – tudtuk meg.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

raktárak bérleti díj ingatlan
Kapcsolódó cikkek