Ingatlan

Mindent megtesznek a dolgozókért

Napjainkban az irodaház már nem pusztán a munkaidő eltöltésének helyszíne, hanem sokkal komplexebb élettér, mert a rugalmas munkavégzés következtében elmosódnak a munkaidő és a magánélet határai.

Egyre több időt töltünk a munkahelyünkön, a produktivitás szempontjából pedig nem mindegy, hogy milyen körülmények között. Az ingatlanfejlesztők ezt felismerve ma már egyre nagyobb figyelmet szentelnek az irodai környezet kialakítására és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások színvonalának emelésére. Ha ugyanis nő a munkavállalók jóléte, illetve jólléte, az nemcsak az ő termelékenységüket növeli jelentősen, hanem a cégét is. Nem mellesleg a barátságos, emberre szabott környezet a munkaerő megtartásában is segíthet.

A munkahelyi well beingre fókuszáló irányzat terjedésével a korábban újdonságnak számító szolgáltatások mára már alapvető követelményekké váltak, és egyre szélesebb körben hódítanak az újabb és még újabb trendek.

Manapság a bérlő a bérleménnyel már nemcsak munkahelyet kap, hanem életstílust is, ahol az épületbe való megérkezéskor úgy érezheti magát, mint egy szálloda VIP-vendége. A munkavállaló mindennapi kényelme és jó közérzete került előtérbe, hogy munkaidőben ténylegesen a munkájára koncentrálhasson

– mondta Cifer Martina, a Robertson Hungary iroda-bérbeadással foglalkozó tanácsadója. A szakértő szerint a bérlőknek a lokációt, valamint az épület és a környezet szolgáltatásainak minőségét érdemes megvizsgálniuk irodaválasztás előtt.

Attraktív és szórakoztató elemekkel is gazdagon felszerelt közösségi tér Pozsonyban
Fotó: HB Reavis

Az új, emberközpontú szemlélet ölt testet a HB Reavis pozsonyi irodaházában is. Az ingatlanfejlesztő társaság a szlovák főváros új üzleti negyedét építi: a New Nivy városrész a tervek szerint 30 ezer embernek biztosít majd munkateret. A cég új székházának otthont Twin City irodakomplexumban mindent a dolgozók kényelmének rendeltek alá.

Az épületet az open office elv szerint tervezték és építették, így nincsenek valódi határok, a dolgozók a munkastílusuknak megfelelően szabadon választhatnak maguknak a többszintes épületben lévő harmincötféle különböző munkatér közül.

Hangszigetelt falak csökkentik a zajt, a falrészek pedig mozgathatók, így a munkatér igény szerint átrendezhető. Ha szorít a határidő, vagy csak egy csendesebb zugot keres a dolgozó, elvonulhat a 19 hangszigetelt, egyszemélyes fókuszszoba valamelyikébe.

Az épületben helyet kapott egy kerékpár- és egy rollerkölcsönző is, a városi közlekedés megkönnyítésére. A jóllétet elég komolyan veszik a cégnél, a munkavállalók kikapcsolódását pihenő- és masszázsszoba, valamint jógaterem is segíti. Van zeneszoba is, a kávét pedig barista készíti a dolgozóknak, akik a mindennapi ügyeik intézését rábízhatják a futárszolgálatra, amelynek tagjai a postára vagy a mosodába rohanás, az éttermi asztalfoglalás intézése mellett akár még annak eldöntésében is segítenek, hogy a hét végi síeléshez hol érdemes a síbakancsot beszerezni.

A leginnovatívabb szolgáltatás kétségkívül a HB Reavis saját fejlesztésű smart technológiája.

Az épületben kétszáz okosszenzort helyeztek el, amelyek segítségével szabályozni tudják az egyes helyiségek hőmérsékletét, páratartalmát és a fényviszonyokat. A belépőkártyákon lévő érzékelő révén a munkavállalók valós idejű helyzete nyomon követhető – ha erre az illető engedélyt adott. A funkció nemcsak a munkatársak megtalálásában segít, hanem az egyes terek kihasználtságát is megmutatja, és a hatékonyabb munkaszervezés elősegítése érdekében láthatóvá teszi a különböző vállalati részlegek, munkacsoportok közötti interakciókat.

A rendszer által gyűjtött valós idejű adatokhoz bárki hozzáférhet az irodában dolgozók közül, az épület számos pontján elhelyezett hatalmas, érintőkijelzős paneleken mindenki használhatja a technológiai háttér nyújtotta előnyöket, és igényeinek megfelelő munkaállomást választhat.

A HB Reavis négyszáz dolgozójának otthont adó főhadiszállás fölötti szintet a német SAP cég bérli, a digitális nomádok és startupok igényeire szabott alsó HubHub irodarészen pedig a Tatra banka nyitott innovációs labort.

Hamarosan a magyarországi munkavállalók is élvezhetnek hasonló kényelmet, a pozsonyi fejlesztőcég projektjeként elkészülő Agora Budapest 130 ezer négyzetméteres irodaépületei 2020-tól ugyanezen funkciókat biztosítják a XIII. kerületben, a bérlők igényeitől függően.

Garantált az irodai jóllét

A svéd Skanska ingatlanfejlesztő mostantól minden új projektjénél a WELL épületminősítő rendszert alkalmazza az irodai jóllét elemeinek mérésére. A Well a munkahelyi környezet elemeit méri, tanúsítja és ellenőrzi tíz fő területen. A figyelembe vett szempontok között szerepel a tiszta levegő és ivóvíz, az egészséges táplálkozás, a természetes fény, a testmozgást elősegítő megoldások, a hangszigetelés, valamint a megfelelő hőérzet biztosítása, a test és a lélek egyensúlyának megteremtése, a közösség támogatása és a biztonságos anyagokat felhasználó kivitelezés is.

 

Pozsony HB Reavis irodapiac jóllét
Kapcsolódó cikkek