Ingatlan

Két-három év múlva érhet véget az ingatlanpiaci drágulás

A független piaci kutatás 2019 végéig 21,5 ezer, jövőre viszont már csak 16 ezer, 2021–2022 között pedig évente 12-13 ezer lakás átadásával számol.

Az idén tetőzhet a lakásépítési hullám, és két-három év múlva csökkenő építési volumen mellett megállhat az árak emelkedése a most frissített építési piaci prognózis szerint. A független piaci kutatás 2019 végéig 21,5 ezer, jövőre viszont már csak 16 ezer, 2021–2022 között pedig évente 12-13 ezer lakás átadásával számol. Varga Dénes közgazdász, a kutatás vezetője szerint a túl gyors, túl erőteljes élénkítés felelős az árak elszabadulásáért és a kialakult kapacitáshiányért, ráadásul az is látható, hogy

a kedvezményes, 5 százalékos áfa bevezetésével 300 milliárd forint bevételről mondott le úgy az állam, hogy ez a pénz nem a vevőkhöz, hanem a lakásprojektek gazdáihoz került.

Az áfakedvezmény kivezetése ezért is történt meg.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az építőipari termelés az idén a prognózis korábbi becslésében szereplőnél erőteljesebb, 20 százalékot meghaladó mértékben növekszik, amit azonban 2020-ban majd mintegy 16 százalékos visszaesés követ a kutatás készítői szerint, akik 2021–2022-ben 5, majd csupán 3 százalékos bővülést várnak az ágazattól.

A a lakásépítési piac előre látható visszaesésével összefüggésben várható.

Az építési vállalkozók, építész tervezők és önkormányzati szakemberek megkérdezésén alapuló előrejelzés szerint a megrendelői csoportokra és az egyes részpiacokra vonatkozó várakozások még nem tükröznek visszaesést, de már a megrendelések stagnálását vetítik előre. Az új lakások építésével kapcsolatos várakozások a legpozitívabbak, és megmaradt az optimizmus a sportlétesítményekkel kapcsolatban is. A legrosszabbul teljesítő részpiac továbbra is az oktatás és az egészségügy.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) képzőközpontok szakképzési reform
Kapcsolódó cikkek