Ingatlan

Inkább a falvakat keresik a külföldiek

A nyugati országszélen már nincsenek nagy árkülönbségek a határ menti települések között, de a szlovák határhoz közeli kistelepülések még versenyképes alternatívát nyújtanak az átköltözni szándékozóknak. Egyes magyar falvakban az elmúlt években megnőtt az ott lakó külföldiek száma.

Budapesten a vásárlók 1,5-2 százaléka külföldi állampolgár, a legtöbben kínaiak, oroszok és irániak, de sok a nyugat-európai, jellemzően franciák, hollandok, angolok, a szomszédos országokból pedig osztrákok és szlovákok vásároltak a magyar fővárosban.

Az országhatár menti településeken helyenként nagyobb arányban vannak külföldi vevők,

az Otthon Centrum adatai szerint Sopronban például a vásárlók 5-10 százaléka külföldi állampolgár, sokuk kínai vagy orosz, valamint Ausztriában élő magyar. Meglepő módon osztrák vásárló nem akadt köztük mostanában, és nem volt a hálózaton keresztül ingatlant vásárló külföldi állampolgár sem Győrben, sem Mosonmagyaróváron, ahogyan Komárom és Esztergom térségében sem az OC irodáiban.

Fotó: MTI / Jászai Csaba

Az osztrákok és a szlovákok jellemzően nem Győrben, hanem inkább a határ menti peremterületeken szeretnének jó áron kiadható ingatlanokat vásárolni – osztotta meg tapasztalatait Komádi Csaba, az OTP Ingatlanpont győri irodavezető értékesítési tanácsadója. Rámutatott, hogy Mosonmagyaróvár, Rajka, Levél, Hegyeshalom, Kimle szerepel a potenciális vevők érdeklődésének homlokterében. Győr-Moson-Sopron megyében számos új lakás épül, az aktuális négyzetméterenkénti átlagár megközelíti a 400 ezer forintot. Az irodavezető elmondta, hogy

a befektetési céllal vásárló külföldiek könnyen kiadható kis lakásokat, garzonokat és egy-két szobás ingatlanokat vásárolnak,

számukra fő feltétel, hogy mielőbb birtokba vehessék a lakást. Ugyanakkor, miután nem készpénzes vevőkről van többségében szó, hanem olyanokról, akik Magyarországon akarnak lakáshitelt felvenni, gyakori probléma a magyarországi lakcím hiánya. Lakhatás céljából viszont már kevésbé keresnek a külföldiek ingatlant a régióban, noha fél éve még nőtt a költözést tervezők száma, Kimlén és Hegyeshalom egyes területein például a lakosság nagy része már nem is magyar állampolgár.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

ingtalanpiac határ
Kapcsolódó cikkek