Ingatlan

Könnyebben találnak gazdára a magasemeleti, középárfekvésű lakások

Eddig jellemzően március elején élénkült meg a piac, ilyenkor érkezett meg a legtöbb külföldi vevőcsoport. Most a járvány miatt elmarad a hullám.

Az év eleje tradiconálisan nem a legintenzívebb időszak a budapesti ingatlanpiacon, idén ezt még a koronavírusról érkező aggasztó hírek és az általa kiváltott negatív gazdasági hatás is tetézte – közölte a Central Home.

Bár érthető módon az év eddigi részében lényegesen kevesebb ázsiai vevő érkezett Magyarországra ingatlanvásárlás céljából, ennek ellenére a február havi statisztikák azt mutatják, hogy a vételi szándék szemmel láthatóan erősebb volt az átlagnál

– mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. – „Összehasonlítva a 2019-es évvel, a Central Home statisztikái szerint több vételi ajánlat érkezett ebben az időszakban, mint a tavalyi év ugyanezen szakaszában. Ez a tény önmagában mondjuk nem jelentett nagyobb eladásszámot, de mindenféleképpen azt mutatja, hogy a befektetői vevőcsoportok tesztelik a belvárosi ingatlanpiacot, így előbb-utóbb potenciális vásárlóvá válnak.”

A vállalat tapasztalatai szerint a budapesti ingatlanok eladói tudomásul vették azt a tényt, hogy a korábbi dinamika már nem tud működni a belvárosi ingatlanpiacon, ahogy ezt szakmai vélemények és a média hónapok óta sugallta: már nem lehet akármilyen áron értékesíteni az ingatlanokat.

Ahol az eladó rugalmasan tudja kezelni elvárásait, és reálisan látja saját ingatlanát, jól határozza meg az árat, illetve kész az alkura, ott egy hónapon belül, még a jelenlegi, kisebb intenzitást mutató piacon is talál vevőt.

Fotó: Central Home

Az elmúlt évek adatai szerint február végén, március elején élénkült meg a piac, ilyenkor érkezett meg a legtöbb külföldi vevőcsoport.

A világszerte egyre agresszívebben támadó koronavírus miatt az idei évben ők egyre inkább elmaradtak, nem nagyon érkeznek és nem mutatnak nagyobb aktivitást. A világméreteket öltő járvány az élet minden területén jelentkezik, így az ingatlanpiacra is rányomja bélyegét.

„Senki sem szeretne és nem is tud jóslatokba bocsátkozni” – folytatja Ben-Ezra Orran. – „Ha mégis muszáj lenne mondanom valamit, annyit gondolnék, hogy a március jellemzője az lesz, hogy amennyiben ezek a folyamatok folytatódni fognak, bizonyos területeken, bizonyos típusú ingatlanoknál nagyobb keresletet fogunk tapasztalni, ilyen kategória például a 35-40 millió közötti, magasabb emeleti ingatlanok csoportja. A másik oldalon pedig lesznek olyan ingatlanok, amikre jóval kisebb lesz a kereslet. Jelenleg például látványos vevőcsoport elmaradás van a 100 milliós, felújított ingatlanokkal kapcsolatban.”

A jelenlegi piaci dinamikákat figyelembe véve továbbra is elmondható, hogy amennyiben valóban fennáll a határozott eladási szándék, kulcsfontosságú a jó árazás a gyors értékesítéshez.

Fontos, hogy az eladók releváns szakmai tanácsokat tudjanak kérni aktív, a jelenlegi piacot és az eladási területet specifikusan is jól ismerő ingatlanostól, mivel a hirdetési oldalak kínálati árai csalóka képet mutatnak, hiszen a kínálati árakat látjuk csak, nem ismerjük meg az adott ingatlanok tényleges forgalmi értékét, amin ténylegesen el is tudnak/tudtak kelni.

kereslet luxusingatlanok kínálat
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek