Ingatlan

Egyre kapósabbak a vízpart melletti nyaralók

Kilőtt a balatoni, Velencei-tónál és a Tisza-tónál található nyaralók iránti kereslet az elmúlt hetekben.

Erős a kereslet a nyaralók iránt, a Balatonon, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is. A Veszprém megyében lévő eladó nyaralók iránt júniusban 47 százalékkal többen érdeklődtek, mint egy évvel korábban – derül ki az ingatlan.com legfrissebb közleményéből.

Sok balatoni településen nőttek az árak, a siófoki átlagos négyzetméterár a járvány előtti szinthez, azaz februárhoz képest 4 százalékkal 629 ezer forintra nőtt. Balatonmáriafürdőn 17 százalékos drágulás következett be, ez 280 ezer forintos árat jelent, ami a balatoni szinthez képest alacsonynak mondható.

Fotó: VG

A Velencei-tó két sztártelepülésén ellentétesen “mentek” a négyzetméterárak, Gárdonyban 4 százalékkal csökkentek, Velencén viszont 11 százalékkal nőttek az elmúlt 4 hónapban.

Egyre nagyobb az érdeklődés a Tisza-tónál lévő nyaralók iránt,

ami nem csoda, mert viszonylag olcsón megszerezhetőek. Az abádszalóki nyaralók négyzetméterára júniusban 149 ezer forint volt, ami egyébként 4 százalékos áremelkedésnek felel meg februárhoz képest.

Kilőtt a balatoni, Velencei-tónál és a Tisza-tónál található nyaralók iránti kereslet az elmúlt hetekben – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékének nyaralópiacát vizsgálta több mint 36 ezer ingatlanhirdetés és 8,6 millió érdeklődés alapján.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A nyaralók iránti kereslet jóval kisebb mértékben esett vissza a járványhelyzetben, mint a többi lakóingatlan iránt. A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta az eladó nyaralók kínálata mérséklődött, az erőteljes kereslet felszívhatja a megfelelő árazású ingatlanokat a következő 1-2 hónapban.”

Vegyes a kép a Balaton partján

A Balaton északi partján található nyaralók iránti kereslet májusban 22 százalékkal, júniusban pedig már 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A déli parton lévő nyaralókat idén májusban 16 százalékkal, júniusban már 25 százalékkal többen vették fel a listájukra. A Zala megyei nyaralók iránt 14 és 38 százalékkal nőtt a kereslet az ingatlan.com elemzése szerint.

“A tó déli partján a legtöbb településen emelkedtek az árak a járvány előtti, februári szintekhez képest. Siófokon például az átlagos négyzetméterár 4 százalékkal 629 ezer forintra, Balatonföldváron ugyanennyivel, 675 ezer forintra emelkedett” – tette hozzá Balogh László. Bár Balatonmáriafürdőn 17 százalékkal nőttek az árak, de a 280 ezer forintos átlagos négyzetméterár még alacsonynak mondható.

Az ingatlan.com elemzése szerint az északi parton található Balatonfüreden ugyanakkor csökkentek az árak: 3 százalékkal 662 ezer forintra. A nagyobb északi parti városok közé sorolt Balatonalmádiban 4 százalékkal 504 ezer forintra drágult egy négyzetméternyi nyaraló.

És a Velencei-tó mellett?

A Fejér megyében lévő, jellemzően a Velencei-tó közelében lévő nyaralók iránti kereslet a balatoni társaikkal ellentétben csak júniusban emelkedett tavalyhoz képest, több mint 20 százalékkal, az előző hónapokban elmaradt a kereslet a tavalyitól.

A Velencei-tó két legkedveltebb “céltelepülésén” egymással ellentétesen mozogtak az árak:

Gárdonyban az átlagos négyzetméterár 4 százalékkal 530 ezer forintra csökkent,

ezzel szemben Velencén 11 százalékkal 562 ezer forintra nőttek.

Az ingatlan.com szakértője hozzátette, hogy a két településen már nem csak a nyaralóvásárlók vannak jelen, hanem azok is, akik a főváros közelsége miatt a Budapestről és környékéről költöznének állandó jelleggel a tó partjára.

Felfedezetlen kincsek a Tisza-tó partján

A Heves megyében, azaz jellemzően a Tisza-tó mellett lévő nyaralók is felértékelődtek az idén. Júniusban már közel 30 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés irántuk.

Balogh László azt mondta, hogy egyre többen keresik a tókörnyéki ingatlanokat, részben azért, mert alacsonyabb áron elérhetőek, mint például a Velencei-tó és Balaton partjához képest. Szinte az összes tisza-tavi településen emelkedtek az árak 2020-ban.

A legnépszerűbb települések közül

  • Abádszalókon február óta 4 százalékkal 149 ezer forintra nőtt a nyaralók átlagos négyzetméterára.
  • Poroszlón 5 százalékkal 137 ezer forintra,
  • Kiskörén pedig 13 százalékkal 90 ezer forintra.
  • Menekülési célpontok

    Az ingatlan.com elemzése szerint a tóparti nyaralók és ingatlanok iránti fokozott keresletet magyarázhatja a járványtól, illetve az esetleges második hullámtól való félelem.

    Márciusban, áprilisban sokan voltak, akik a kijárási korlátozások miatt a nagyobb városokból a nyaralójukba mentek.

    Balogh László szerint a lakáspiac valamennyi szegmenséhez hasonlóan egyelőre bizonytalan a helyzet a nyaralók piacán is, bár az idei adatok alapján stabilabbnak tűnik. Hosszabb távon, a járványhatást leszámítva hosszabb távon elképzelhető egy átrendeződés.

    A Balaton partján a legdrágább települések felől az olcsóbb területek felé mehetnek a vásárlók, a Velencei-tónál az északi oldalon lévő sukorói és pákozdi ingatlanok iránt fokozódhat az érdeklődés, ha leszűkül a gárdonyi és velencei kínálat.

    A Tisza-tónál pedig szinte valamennyi település esetében emelkedhetnek az árak a következő időszakban.

    Tisza-tó nyaraló Balaton ingatlan Velencei-tó
    Kapcsolódó cikkek