Ingatlan

A főváros körzetében kapósak az ipari ingatlanok

Budapesten és környékén az egy évvel korábbihoz képest 30 százalékkal nőtt az ipari ingatlanok iránti kereslet a harmadik negyedévben.

Budapesten és környékén az egy évvel korábbihoz képest 30 százalékkal, 176 870 négyzetméterre nőtt az ipari ingatlanok iránti kereslet a harmadik negyedévben.

A kereslet 40,1 százalékát az előbérleti szerződések tették ki,

ezt követték a szerződéshosszabbítások 29,8 százalékos, a területbővítések 20,5 százalékos és az új szerződések 9,6 százalékos részaránnyal a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF) felmérése szerint. A vizsgált időszakban kötött három legnagyobb ügylet mindegyike 20 ezer négyzetmétert meghaladó területre szólt – például a Lenovo egy 35 700 négyzetméteres előbérleti megállapodása a CTPark Budapest East-ben. A harmadik negyedévben a BIEF 24 tranzakciót rögzített, amelyekből hat szerződés haladja meg a 10 000 négyzetmétert, az átlagos tranzakcióméret 7370 négyzetméter volt.

Ebben az időszakban nem adtak át új logisztikai létesítményt, így a teljes állomány a negyedév végén 2 millió 351 ezer négyzetméter volt.

A harmadik negyedévben az üresedési rátában az előző negyedévhez képest 0,29 százalékpontos, éves viszonylatban 0,21 százalékpontos csökkenést regisztráltak, így a mutató 2,3 százalékon áll.

Fotó: Christoph Soeder/picture alliance via Getty Images

 

ipari ingatlan agglomeráció Budapest budapesti ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek