Ingatlan

Mérséklődött a lakásdrágulás Budapesten

Továbbra is Budapest V. kerületében a legdrágábbak a használt téglalakások 937 ezer forint átlagos négyzetméterárral.

Tovább drágultak a budapesti használt lakások, de az áremelkedés járvány előtt tapasztalt növekedési üteme lassult – összegezte az első négy hónap piaci tapasztalatait az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor.

Az ingatlanközvetítő hálózat értékesítési adatai szerint Budán 835 ezer, a belvárosban 762 ezer, a külső pesti kerületekben 606 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

A belvárosban ez 5 százalékos csökkenést, míg a külső pesti kerületekben 5, Budán pedig 6 százalékos növekedést jelentett 2020 első négy hónapjához képest.

Továbbra is Budapest V. kerületében a legdrágábbak a használt téglalakások 937 ezer forint átlagos négyzetméterárral.

A sorban a II. kerület következik 910 ezer forinttal, míg a VI. kerületi 875 ezer forint átlag a harmadik legmagasabb a 23 kerület közül.

Tíz százalék körüli árkorrekció az V., a VII. és a IX. kerületben volt, míg a belváros többi kerületében az árak megegyeznek az egy évvel korábbiakkal – közölte az OC. Budára szintén a tavalyival megegyező árszint volt jellemző, kivéve a XI. kerületben, ahol 10 százalékos drágulás mutatkozott. A peremkerületekben változatos a kép: a IV. és a XV. kerületben majdnem 10 százalékkal csökkent, a X., a XIV., a XVIII. és a XIX. kerületben viszont 6 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár.

Fotó: Shutterstock

Panellakásokat Budán 607 ezer, a külső pesti kerületekben 512 ezer forint átlagos négyzetméteráron értékesítettek, a legdrágábbak pedig a belső kerületek lakótelepei 637 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A belvárosban 7, a külső pesti kerületekben 4,5, Budán pedig 1 százalékkal nőttek az árak éves alapon. A legtöbb belvárosi panel a XIII. kerületben van, ahol 8 százalékkal, 653 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak. Budán, az alacsonyabb árfekvésű XXII. kerületben 10,5, a III. kerületben 7,5, míg a legdrágább XI. kerületben 1 százalékkal, 659 ezerre nőtt a panelek átlagos négyzetméterára.

Használt családi házak a fővárosban nagyobb számban Budán és a külső pesti kerületekben találhatók.

A budai kerületekben 647 ezer, a pesti kertvárosi részeken 405 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár az első négy hónapban. Míg Budán ez 20 százalékos árnövekedés, a pesti oldalon csak 3 százalékos. A budai kerületek többségében átlagosan 650-750 ezer forint, a külső pesti kerületek többségében 500 ezer forint volt a jellemző négyzetméterár.

Kertes házat vásárolni a legolcsóbban, alig több mint 250 ezer forintos négyzetméteráron a XXIII. kerületben lehetett. A legdrágább külső pesti kerület a XIV. volt a családi házak piacán, 650 ezer forintos négyzetméterárral.

Budapest lakáspiac lakás Soóki-Tóth Gábor kertes ház Otthon Centrum
Kapcsolódó cikkek