A legdrágább eladásra kínált balatoni nyaraló jelenleg egy 2,2 milliárd forintos monoszlói kastély, de a milliárdos kategóriában szerepelnek még siófoki, gyenesdiási és balatonendrédi ingatlanok is. A legolcsóbb pedig egy marcali présház 1,9 millióért – derül ki az ingatlan.com friss összeállításából. A két véglet közötti árkülönbség több mint ezerszeres.

Balaton-parti és a tó környékén lévő településeken nagyon komoly eltérés van az eladó nyaralók és lakóingatlanok árai között. A tóparti települések ingatlanai annyira megdrágultak, hogy sokak számára már csak a Balaton környéki helységek megfizethetők. Erről itt írtunk korábban: 

Csúcsközelben járnak a balatoni ingatlanárak

Brutálisan megdrágult a Balaton, most 90-110 millió forint a tó északi és déli partján kínált nyaralók átlagára, a négyzetméterárak pedig több településen egymillió forint körül járnak. A tó környékén már a luxuskategóriát is egyre többen tartják túlárazottnak.

 

Ezek a legdrágább ingatlanok a Balaton partján

A Balaton partján fekvő településeken eladásra kínált ingatlanok közül jelenleg a legdrágább egy több mint 600 négyzetméteres alapterületű, 2600 négyzetméteres telekkel rendelkező balatonföldvári kastély, amely 1,3 milliárd forintos árral szerepel a kínálatban. 

Balatonföldvári kastély 1,3 milliárd forintért.
Fotó: ingatlan.com

 

Ezt egy újszerű, luxuskivitelű 390 négyzetméteres, 10 szobás, medencés gyenesdiási ingatlan következik, 1,12 milliárdért. 

A harmadik helyen szintén egy kastély szerepel, amely Siófokon található: a saját birtokkal, napelemparkkal ellátott ingatlan 2,55 millió eurós, azaz mostani árfolyamon valamivel több mint 1 milliárd forintos áron kelhet el.

Ezek a legolcsóbb ingatlanok a Balaton partján

A legolcsóbb tóparti településeken elérhető ingatlanok közé tartozik egy 1600 négyzetméteres telken álló 30 négyzetméteres balatonberényi nyaraló, ahová még a villanyt be kell köttetni, a szóban forgó ingatlan 5,9 millió forintért eladó. 

Így néz ki a legolcsóbb eladó nyaraló a Balaton partján.
Fotó: ingatlan.com

 

Emellett egy balatonfőkajári, az ingatlanbesorolás szerint gazdasági épületnek számító, de nyaralóként eladásra kínált 20 négyzetméteres ingatlant 8,9 millió forintos áron hirdeti a tulajdonos. Majd egy balatonfűzfői 40 négyzetméteres, külterületi nyaraló következik 15 millió forintos összeggel.

Ezek a végletek a Balaton környékén

Érdekes, hogy a legdrágább és a legolcsóbb kínálatban szereplő ingatlan is a tó környékén, nem pedig a Balaton partján fekvő településen található. A felső kategóriás balatoni ingatlanok brutális drágulása miatt egyre többen keresnek külföldön eladó luxusingatlanokat. A témában írt cikkünket itt olvashatja el:

Drága balatoni helyett külföldön vesznek nyaralót már a gazdagok is

Horvátországban hajókat, a mediterrán tengerpartokon és szigeteken luxusvillákat vesznek a magyar és a régióbeli gazdagok. A tehetős ingatlanvásárlók közül egyre többen elfordulnak a túlfűtött balatoni piactól, amelynek az árszintjénél gyakran már kedvezőbbeket találnak a mesés Toscanában, sőt Dubajban is.

A tóhoz közel eső, de nem közvetlenül a parton lévő települések kínálatában a legdrágább a Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastély, amelyhez 100 ezer négyzetméteres telekterület és borbirtok is tartozik – ezért 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.

Ez a monoszlói kastély most a legdrágább, eladásra kínált ingatlan a Balaton környékén.
Fotó: ingatlan.com

 

Utána 3 millió euróért, azaz 1,2 milliárd forintért kínált birtok jön a sorban, amely a Zamárditól délebbre fekvő Balatonendréden van. Ezért a pénzért a vásárló többek között 2200 négyzetméteres alapterületű ingatlankomplexum jár, amiben egy 10 szobás kastély is helyet kap.

A harmadik legmagasabb árat Várvölgy képviseli, amely Keszthelytől északabbra fekszik. A kétszintes, több lakosztállyal ellátott, 700 négyzetméteres alapterületű és saját aquaparkkal rendelkező luxus ingatlan 1,7 millió eurós, 680 millió forintos összeggel kapott helyet a kínálatban. 

Ezért a présházért Marcaliban csak 1,9 millió forintot kérnek, ezzel a legolcsóbb Balaton-környéki ingatlan a piacon.
Fotó: ingatlan.com

 

A Balaton-környéki településeket nézve a legolcsóbban egy marcali présházhoz lehet hozzájutni, a 30 négyzetméteres ház 1,9 millió forintért vár eladásra. 

Fonyódtól délre van Somogyvár, ahol 2,5 millió forintért egy 45 négyzetméteres felújítandóként hirdetett ingatlant lehet megvásárolni. 

Ez követi egy karádi családi ház, a Balatonboglártól délebbre fekvő település egyik - 48 négyzetméteres, felújítandó - családi házát 3,5 millió forintért kínálják a vevőjelölteknek.

Az ingatlan.com legutóbbi elemzésében arról írt, hogy a lakóingatlant kereső vásárlók és az eladók hozzáállása is változott az utóbbi hónapokban. A vevők számára kedvező változás, hogy bővülni kezdett a kínálat. Ezt itt olvashatja:

Fordulat az ingatlanpiacon: már nem a vevők tesznek többet az adásvételért