A Duna House ingatlanközvetítő cégcsoport által regisztrált 9748 adásvétel az előző hónaphoz képest több mint 8 százalékos emelkedést, az előző év hasonló időszakához képest azonban mintegy 14 százalékkal gyengébb forgalmat mutat. A társaság közölte, hogy a hagyományos tendenciának megfelelően a szakemberek további bővülést várnak az átalakulás előtt álló őszi ingatlanpiacon.

Építkezés, eladás
Fotó: Kallus György / VG

Az elemzés szerint fokozatosan erősödik a befektetők jelenléte az ingatlanpiaci tranzakciókban Budapesten és vidéken is: a fővárosi tranzakciók több mint 40 százaléka befektetési célú vásárlás volt. Augusztusban is népszerűek voltak a belvárosi kerületek, valamint az ezekben található 20–40 négyzetméteres kis lakások, míg a 120 négyzetméter feletti ingatlanok szinte teljesen kiestek a vásárlók által kedvelt körből Pesten. A befektetett összeg a júliusi 54 millióhoz képest 46 millió forintra csökkent átlagosan. 

Budapesten és vidéken is – a befektetési célú vásárlás után – a nagyobb lakásba költözés ösztönözte a tranzakciók 21-21 százalékát. A szakértők szerint azonban az átalakulás első jelei már látszanak a vidéki ingatlanpiacon, hiszen a júliusihoz képest 6, az előző év azonos időszakához képest pedig 10 százalékponttal csökkent a nagyobb ingatlanba költözők aránya. 

Üres lakások tömegét dobhatják piacra

A frissen meghirdetett ingatlanok kétharmada nem fér bele a rezsivédett sávba, és meglepően nagyra nőtt a szükségtelen lakásuktól, házuktól megválni akarók aránya – derül ki a VG számára készült piackutatásból.

A vidéken vagy a nagyvárosok agglomerációjában nyugalmat kereső, otthonteremtési céllal vásárlók kivárása is érezhető – írták. Ugyanakkor vidéken kétszer akkora a felújítási kedv, és az elemzés alapján duplájára nőtt a 60 év feletti ingatlanvásárlók aránya.

Az augusztusi értékesítési adatok alapján az ingatlanok forgási sebessége az előző év azonos időszakához képest gyorsulást mutat: a panellakásokat viszik el a leghamarabb, Nyugat-Magyarországon, illetve a főváros pesti oldalán az eladáshoz két hónap sem kell, de az ország többi területén sincs szükség két és fél hónapnál többre a sikeres üzletzáráshoz ennél az ingatlantípusnál. A használt téglalakások eladási idejét vizsgálva Budán stagnált a lendület, Pesten némiképp emelkedett az értékesítéshez szükséges idő, a főváros belvárosi kerületeiben pedig közel fél évre is szükség lehet.

 

A Duna House szerint az ingatlanárak alakulásán nem érzékelhető a trendváltozás, az alacsony fenntartási költségű lakások, például a panelek árazásában az előző évhez képest országosan átlagosan 37 százalékos emelkedés látható augusztusban.

 

A közlemény szerint a jelzáloghitel-piacon is érezhető a nyári szezon. A Duna House Pénzügyek becslése alapján augusztusban 90 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, ami megegyezik a júliusival. A visszaesést a pénzügyi szakértők szerint az ingatlanpiac nyári lassulása okozta, valamint az, hogy az év elején lekötött Zöld Otthon Hitelek szerződéses folyamata és folyósítása befolyással volt a szerződött hitelállományra az első fél évben.

Felturbózta a garázsárakat az új parkolási rend

A bővülő autóállomány és az új parkolási rend 25 százalékos drágulást hozott a fővárosi eladó garázsoknál, egyes megyeszékhelyeken pedig 42–73 százalékkal lőttek ki a garázsárak.