Az idei évben az elszálló az élelmiszer és a fogyasztási cikkek terén tapasztalható áremelkedés, valamint a lakhatási költségek emelkedése miatt az emberek többsége kénytelen tudatosabban költeni és fogyasztani, ami az ingatlanpiaci keresleten is érezhető – válaszolta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Kifejtette, az érdeklődők számára minden eddiginél fontosabbak az ingatlanok energetikai paraméterei, ugyanakkor olyan sok más szempontot kell figyelembe venni a vásárlás során – lokáció, belső tér elosztása, telek mérete, ingatlan külső, belső állapota, energetikai besorolás –, hogy nem jár feltétlenül forintosítható előnnyel, de jobban felkelti az érdeklődő figyelmét az adott ingatlan, ha több mérőórával rendelkezik.

Fotó: Kallus György / VG

Benedikt Károly rámutatott arra is, hogy a tudatos ingatlanvásárló arra törekszik, hogy az ingatlan, amely mellett leteszi a voksát, a lehető legjobban illeszkedjen az igényeihez. Azok az érdeklődők, akik nem szeretnének rizikózni, értékelik, ha többféle fűtési módozat áll a rendelkezésükre (akár a gáz, akár pedig a meghagyott vegyes tüzelésű kazán), de ez szintén csak egy tényező a sok közül.

Az elemzési vezető kérdésünkre azt is elmondta, a különböző generációk együttélése különleges helyzetet teremt, vannak, akik anyagi helyzetük vagy egészségi állapotuk miatt, kényszerűségből választják az összeköltözést, és vannak olyan családok is, amelyek a nagyvárosokból kitelepülve, vidéken keresnek nyugalmat és lehetőséget az önellátásra, de ragaszkodnak a külön élettérhez. Az energiaárak emelkedése és a többgenerációs házakra vonatkozó enyhítés bevezetése óta a lakhatás terheinek megosztása miatt egyre többen vehetik fontolóra az összeköltözést, ami azoknak a családoknak biztos könnyebbség lehet, ahol a két generáció eredetileg két korszerűtlen, magas energiafelhasználású ingatlan fenntartása helyett az együttélést választja, de külön élettérben.

A jelenlegi rezsiszabályoknál előnyt élveznek azok a többgenerációs házak, amelyek önálló mérőórákkal rendelkeznek, és így külön-külön, lakásonként vonatkozik rájuk az átlagfogyasztási küszöbérték. Ez nagyon fontos szempont lett ezeknek a házaknak az értékesítésénél – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

Az összeköltözés folyamatát nehezíti, ha el kell adni a meglévő lakásokat ahhoz, hogy az összeköltözés megvalósuljon egy harmadik ingatlanban, hiszen a megugró hitelkamatok és a gazdasági bizonytalanság miatt egyre kevesebb érdeklődő vásárol saját lakást, és továbbra is viszonylag szűk réteg, országos szinten átlagosan a vásárlók 10  százaléka vállalkozik felújítandó ingatlan vásárlására. A Duna House aktuális kínálatának kevesebb mint 10 százalékát teszik ki az előbb említett a két- vagy többgenerációs ingatlanok országosan. A vevői motiváció vizsgálatát tekintve 2021-ben az összes tranzakció 1,18 százaléka történt a generációk összeköltözése céljából, míg 2022 első tíz hónapjának adatait vizsgálva, a vásárlók 1,39 százaléka vásárolt emiatt többgenerációs otthont. 

Összefoglalva elmondható: az energetikai jellemzők és a fenntartási költségek fontossága megnőtt, és ez az ország minden területén hatással van a keresletre. Benedikt Károly szerint árnyalt a helyzet a nagyvárosokban, az agglomerációban és a távolabb eső, kisebb falvakban is, ahol sok esetben az ingatlanok többsége elavult fűtésrendszerrel rendelkezik.