Nagyon úgy tűnik, ha nem is a jelenlegi formájában megy tovább, de január elsejével mégsem vezeti ki a kormány az otthonfelújítási támogatást, legalábbis Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter árulkodó megjegyzést tett erre a hétfői rendkívüli sajtótájékoztatón. A tárcavezető szerint kész tervek vannak, de kormánydöntés még nem született a kérdésben, ám ez hamarosan megtörténik.

20200716 HárksútIllusztrációLakásfelújítás, fürdőszoba felújításaA képen:Vojts Péter burkoló szakember csempét rak
Fotó: Pesthy Márton / Veszprém Megyei Napló

 

A kormány a jövő évben is biztosítja a jelenlegi családpolitikára fordított forrásokat teljes egészében. Ahogy a döntés megszületik, ismertetni fogom, mennyiben változik a rendszer, amennyiben változik

– fogalmazott a miniszter. Korábban tartani lehetett attól, hogy mégsem hosszabbítja meg a kormány a december 31-ig hatályban lévő támogatási formát, szemben például az 5 százalékos lakásáfával, amelyről már a nyáron döntés született. Nagy Márton az ÉVOSZ konferenciáján arról beszélt, hogy új lakáspolitikára van szükség, külön megemlítetve a Babaváró támogatást, amelyről azt mondta, hogy betöltötte a szerepét, aki akarta, az már felvette. Legkésőbb tehát a jövő évi költségvetési törvény módosításából ki fog derülni, hogy mi lesz a sorsuk az egyes családpolitikai intézkedéseknek.

A maximum hárommillió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatás a lakóhelyül szolgáló ingatlan felújítási, korszerűsítési munkálataira igényelhető. Ám aki most kap csak észbe, annak nagyon kell sietnie, hiszen a támogatás 2022. december végéig igényelhető, vagyis legkésőbb eddig kell az igényléshez szükséges dokumentumokat postára adni, személyesen leadni valamelyik kormányablakban, de lehetőség van a Magyar Államkincsár által üzemeltetett elektronikus felületen is feltölteni. Azonban az esetlegesen szükséges hiánypótlás nem számít bele a határidőbe, tehát ezt 2023-ban is be lehet nyújtani.