Kevesebb mint a felére csökkent a szakemberhiány Magyarországon, egy mai megrendelés nyomán átlagosan 58 nap múlva kezdi el a munkát a megbízott kivitelező – derül ki a Mapei Kft. több mint ezer építőipari szakember megkérdezésén alapuló kutatásából. 

Villanyszerelőre átlagosan 40 napot kell várni. 
Fotó: Oláh Tibor / MTI

Tavaly a lakosságot, az idén az építőipari szakembereket kérdezte meg a társaság: e szerint a várakozási idő egy év alatt jelentősen csökkent, csakhogy ennek hátterében nem az áll, hogy több lett a szakember, a megbízásuk lett kevesebb.

Országosan is jelentősek a különbségek a vállalási határidőkben a kutatás szerint. 

Budapest a középmezőnyben van, ahol 60 napot kell várni egy szakira.

A legtöbbet az idén is generálkivitelezőkre kell várni, átlagosan 75 napot. A kőműves átlagosan 70, a burkoló pedig 65 nap múlva lát munkához. Jelenleg a legkevesebb a víz- és gázszerelők vállalási ideje, átlagosan 27 nap, míg az épületgépészé 33, a villanyszerelőé 40.

A szakemberek és a megrendelők egyaránt könnyen tudnak előre tervezni két-három hónapot, a jelenlegi várakozási idő reális – véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. 

Bár kevesebb a megrendelés, a kőművesek vállalási ideje még most sem kevés.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság (illusztráció)

Nem csökkentek viszont a munkadíjak, sőt, a szakemberek kétharmada az idén további áremelést tervez, átlagosan 14 százalékosat. 

Jelenleg országos átlagban 8636 forint a négyzetméterenkénti vállalási díj, ami már európai szintű tarifa.

A kereslet további apadása ismét a szakemberek kivándorlásának felerősödésével járhat. A kivárás a lakossági piacon is erős, sokan számítanak további felújítási támogatásokra a megkérdezett szakemberek tapasztalatai szerint.

A legmagasabb a szakemberhiány Békés vármegyében, ahol 83 nap a várakozási idő, de Győr-Moson-Sopronban is átlag feletti, az ottani megrendelőknek 75 napot kell várni a munka megkezdésére, Pest vármegyében pedig 64-et.

A leghamarabb Komárom-Esztergom és Tolna vármegyben látnak munkához a szakemberek, ahol most 38 nap a vállalási idő.

Szakemberhiány Magyarországon
 

A várakozási idő hossza függ a feladattól is, minél nagyobb munkáról van szó, az annál hosszabb. 

Az apróbb javítások várakozási ideje átlagosan 46 nap, a kisebb kivitelezéseké és felújításoké 56, a közepes beruházásoké 66, a nagyberuházásoké 71 a Mapei felmérése szerint.

A kontárok elleni harcot a Mapei az idén az egyik fókusztémának tekinti, csakúgy, mint évek óta – hangsúlyozta Markovich Béla.

Alig győzik kijavítani a kontármunkát a szakemberek

A szakemberek 94 százalékának kellett más szakik után kijavítani a kontármunkát az elmúlt két évben. Egyre több a javítási és helyreállítási feladatok miatti megkeresés. Egy szakemberre átlagosan évente 2-3 kontármunka javítása jut – derül ki a Mapei Kft. friss felméréséből.